DN’s VR-dokumentär lyfter frågan om vårt demokratiska rum

Vad händer med det demokratiska samtalet i Sverige idag? Med frågan som utgångspunkt bestämmer sig Lotta Härdelin, fotojournalist på Dagens Nyheter, för att göra en VR-film om nazistdemonstrationen i Ludvika.

– Jag vill förändra världen så att den blir en lite mer human plats att bo på. Därför gör jag detta, säger Lotta Härdelin, fotojournalist som regisserat filmen om Ludvika demonstrationen.

DNs satsning på VR påbörjades för cirka två år sedan. Sedan dess har man testat på olika sätt att göra journalistik via VR. Som fotojournalist har Lotta Härdelin ständigt med sig VR-kameran. Utmaningen är att hitta spännande narrativ som lämpar sig för formatet.

Genom åren har Lotta som journalist närvarat vid flera nazistiska demonstrationer. I Ludvika marscherade NMR-medlemmar och deras likar och det var då tanken slog Lotta.
–  Hur kan det komma sig att detta sker på öppen gata och att det bara blir vanligare och vanligare med den typen av demonstrationer där städer spärras av och nazisterna vaktas av polistrupper. Detta var mitt utgångsläge när jag bestämde mig för att ta mig an ämnet.

I Finland ser situationen annorlunda ut. Här är NMR som nazistisk organisation förbjuden. Det finns ett lagstöd för att begränsa mötesfriheten för den typen av organisering. Men i Sverige har polisen inte den juridiska rätten att förhindra en demonstration oavsett budskap. Föreningsfriheten går alltid före.
– När man befinner sig i en sådan demonstration då känns det oerhört märkligt, att det här händer i Sverige idag. Det är en allmän plats som är till för alla, men i just då i den stunden är den inte det. NMR spottar ur sig ett hatiskt budskap om invandrare. Detta gör det svårt för de människorna att kunna vistas på platsen.

Att öppna en dialog kring vår gemensamma demokrati

Lotta ville fånga en känsla att befinna sig där och då räckte inte stillbilderna till. Med hjälp av VR-kameror dokumenterade hon demonstrationen och i efter hand tog hon kontakt med flera personer. Dessa var antingen med som åskådare eller arbetare under demonstrationståget eller hade nära koppling till Ludvika som plats. En lärarinna såg skeendet. En polis höll vakt och Heidi Fried, överlevare från förintelsen, fanns på plats. Några månader senare får samtliga ta på sig VR-masken. Där bevittnar de Lottas dokumentationer. Efteråt delger de sina tankar och reflektioner.
– Syftet var att öppna upp för en dialog om demokrati och yttrandefrihet. Vilket samhälle vill vi egentligen leva i? Vill vi att alla ska fritt få gå och ska få skandera ut sitt hatbudskap eller önskar vi oss ett annat typ av samhälle?

Med DNs VR-film får vi chansen att uppleva hur det känns att stå där och se de långa tåget av nazisster och rasister komma allt närmare. På mässor och företagsevenemang har filmen visats.
– Det är många som blivit upprörda och börjat att gråta. Och efter vill man diskutera. “Hur ser lagstiftningen ut?” och “Hur tänker polisen?” är återkommande frågor som användarna ställt. Vi ger inga direkta svar utan det viktiga är att lyfta diskussionen och tillsammans reflektera kring vad det betyder.

I samband med Forum för levande historias turnerande utställning om demokrati visas filmen. Det finns även planer på att ta in filmen som pedagogiskt verktyg i utvalda skolor.
– Det känns som en given film att visa i skolmiljö för en vidare diskussion om demokrati och om vilka utrymmen olika samhällsgrupper i det offentliga rummet får eller inte får.

Immersive Open House är ett regelbundet återkommande event i Stockholm där du kan testa massor av VR/AR, mingla och inte minst lyssna på inspirerande föredrag från erfarna branschexperter. Genom våra Open House skapar vi en plattform för möten mellan VR/AR-proffsen, entusiasterna och de yrkesgrupper som kan dra nytta av att anamma tekniken tidigt. Vi ses väl på nästa Open House?

Videos från Immersive Open House – om immersivt berättande och film med hjälp av VR/AR

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

1 reaktion på ”DN’s VR-dokumentär lyfter frågan om vårt demokratiska rum”

  1. Pingback: Videos från Immersive Open House - om immersivt berättande och film med hjälp av VR/AR - Immersivt / VRSverige

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!