Spelrecension Puppet Fever till HTC VIVE

Puppet Fever är ett svenskutvecklat indiespel från Coastalbyte Games. Det är ett partyspel/sällskapsspel  i VR där en person agerar Puppet Master och styr en dockteater. De andra spelarna tittar på skärmen och har till uppgift att gissa vad som spelas upp framför deras ögon. Ett ord, en händelse eller ett ordspråk och så vidare. Puppet Fever är Pictionary blandat med charader för upp till fyra spelare i ett gulligt och barnvänligt format. Spelet befinner sig i Steam Early Access-stadie. Så det är inte riktigt färdigt ännu, men snart.

Kontroller

Den som är Puppet Master har alltså headsetet på sig och resten kollar på när hen spelar upp sin teater på skärm. Det krävs bara en uppsättning kontroller och ett headset för att kunna spela spelet. Det är ”peka och klicka” och ”dra i klippdockor” för hela slanten och det är inte svårt alls att komma in i.

Spelbarhet

Jag samlade först och främst ihop den lite kortare delen av familjen (mina barn!) för att spela och se om det skulle passa en yngre publik. Till barnens stora förtret fanns inte svenska som språkval och då var det bara mitt nioåriga barn som kunde läsa på spelkorten. Men vi spelade på ändå. Tack vare spelupplägget, att det är verbal gissning som gäller och inte några tryckalternativ,  kunde de som inte kan läsa engelska delta, dock på sitt sätt. De fick hitta på egna ordkort att spela efter. Tyvärr blir detta inte lika kul som när man spelar efter korten som finns i spelet. Om någon gissar rätt kan poäng delas ut även om man inte använt sig av korten.

Det tog ett tag att lära sig hur det fungerar att vara Puppet Master. Till en början kan det vara lite frustrerande. Man är på baksidan av dockteatern med figurerna med rekvisitan placerad på både vänster och höger sida om scenen. Rakt framför en finns lite annat en kan använda sig av. Dessa saker är direkt kopplade till spelkorten. De fungerar som hjälp på traven för att hitta passande klippdockor eller revisita.  Det är inte solklart hur alltsammans fungerar och vad man har för valmöjligheter när du spelar upp din föreställning. För bättre spelbarhet och användarvänlighet borde spelet mera  – ”hålla en i handen” och visa på hur  du på ett effektivt vis kan tänkas göra, förslagsvis har de med en tutorial.

LÄS MER: Här är listan på ALLA svenska VR- och AR-spel

Humorbefriat och väl barnanpassat

Det tar några omgångar innan man hittat och förstått vad allt bakom scenen är till för. Jag frågar mig – Vad är detta till? Spelomgångarna som Puppet Master är väl korta, även om man valt att ha maximalt antal omgångar så räcker det inte.
Det hade varit roligare om speltiden var minst dubbelt så lång. D
å hade jag troligen lärt mig allt i spelet betydligt snabbare. Utbudet med klippdockor och rekvisita känns för tunt. Jag önskar se mera innehåll. Säkerligen kommer det fram över att tillkomma sådana element då utvecklarna sedan tidigare flaggat för det.  

Spelkorten har en viktig roll i spelet. Men här faller Puppet fever platt. Spelet i sitt upplägg lämpar sig mera för barn än för de vuxna. Jag saknar humorn. Vad är alla skratt och lustfyllda scener? De lyser med sin frånvaro.  I och för sig kan vissa kort vara riktigt svåra att utföra. Teatern kan då bli dråpligt rolig, fortfarande saknas det bra spelkort. Spelutvecklarna borde snegla på spel som Cards Against Humanity för att få fram mer tokiga, humoristiska och galna kort.

Plötsliga pauser – inte på spelets pluskonto

Vad sägs om att sära på det hela och lägga till ett “barnläge” och ett “vuxenläge” för att på så sätt kunna göra spelkort som passar för de vuxna? Mitt i spelomgången kommer en paus. Här ser vi skärmdumpar från alla spelarnas teater hitintills. Det känns onödigt att avbryta mitt i spelet. Det förstår både spelets tempo och spelkänslan. Man hade lätt för ett mer friktionsfritt spelande kunnat lagt in en återblick. Det hade troligen fungerat bättre än att ha en plötsligt avbrott mitt i.

Grafik

Det är gulliga klippdockor som för tankarna till Scribblenauts och det är färgglad och inbjudande grafik.

Slutsats

Spelet är som sagt bara i Early Access-stadie. Det kommer säkert i sitt upplägg och utseende att förändras en hel del mot för hur det ser ut nu. 

Coastalbyte Games är tydlig med att de vill se vad spelare har att säga och att de kommer att anpassa sig efter den kritik de får.

I sin nuvarande version skulle jag inte rekommendera Puppet Fever till vuxna, men det går hem hos barnen! Är man intresserad av liknande spel så kan man hålla koll på Tilt Brushs spelläge Tiltasaurus. Det är som Pictionary fast i VR. Ladda ned Puppet Fever fråN Steam Butik.

Henrik Rytterås

Henrik Rytterås

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Henrik Rytterås

Henrik Rytterås

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!