Wands – ett magiskt duellspel till Quest, PSVR, Oculus Go m fl. Läs vårt test + intervju med utvecklaren!

Nu finns Wands till Oculus Quest och Playstation VR såväl som Oculus Rift, Oculus Go, på SteamVR m fl plattformar – ett magiskt trollkarlsduellspel vars Gear VR-version har fått den prestigefulla utmärkelsen Mobile VR Game of the Year (2017). Immersivt har både testat spelet och intervjuat det stockholmsbaserade teamet bakom det. Bör du köpa det? Vad är skillnaderna mellan de tidiga mobila versionerna och den nyare 6DoF-versionen? Vad har utvecklarna lärt sig under året som gått?

Innehåll

Wands nu på Oculus Quest och Playstation VR

I oktober finns nu Wands på ytterligare dessa plattformar. Vi har testat Quest-versionen och kan intyga att det är såhär Wands ska spelas – med full 6DoF-kontroll OCH trådlöst!

Vad är Wands till Oculus Rift?


Denna nya release är en remake från succéspelet som har funnits ute i några år till Gear VR (och även kommit ut till Daydream och splitternya fristående VR-headsetet Pico Goblin). Wands är helt P2P-baserat (du spelar alltid mot en annan person som också är i VR), och utvecklarna har smart nog gjort så man kan duellera helt fritt mellan alla plattformar.

LÄS MER: Här är listan på alla svenska VR- och AR-spel!

Från utvecklarnas pressrelease:

”Hör varifrån du håller på att bli attackerad, ducka fysiskt för inkommande eldbollar, teleportera dig och dyk ner i ett spel med strålande grafik och arenadesign.

Nya Wands är ett spel med starkt fokus på inlevelse. Positionsspårning gör det möjligt för spelaren att kika runt hörn, kasta besvärjelser från olika vinklar och vidareutveckla strategierna som man behöver för att klättra i den globala spelartopplistan.

Du utkämpar strider i miljöerna i ”The Beyond” med hjälp av din trollstav och dussintals olika besvärjelser. Du kommer vilja komma tillbaka kontinuerligt för att slipa på dina strategier och val av besvärjelser. Wands sätter inte bara en ny ribba för möjligheterna med VR-spel, det bygger även en ny magisk plats för esport.”

Intryck från vårt test av Wands till Oculus Rift

Vi fick gå några ronder mot utvecklarna strax före releasen! Dessa intryck handlar mest om skillnaderna mellan Wands till Oculus Rift och de versioner vi har spelat förut (Gear VR och Daydream) – du kan referera till det gamla speltestet för en mer fullständig recension då det är samma bekanta spel i grunden.

  • Det kändes såklart ovant att använda sig av fördelarna med roomscale och faktiskt ducka/väja undan för inkommande besvärjelser, efter att vara inkörd på Gear VR-versionen! Men precis som när man började spela Space Pirate Trainer till HTC Vive så vänjer man sig vid att fötterna faktiskt inte sitter fast i  marken, och rätt snabbt börjar man känna sig som Neo (eller kanske Harry Potter?) när man duckar undan eldbollar och flygande fenixfåglar!
  • Stor förbättring att lägga teleport på egen knapp (greppknappen)! Man får ytterligare en fördel mot de som spelar på mobila plattformar eftersom det går aningen snabbare att snabbt glida undan från en inkommande attack.
  • Intuitivt att välja besvärjelse med tumspak, liknar andra spel.
  • Jättekul! Wands är enormt välproducerat och stämningsfullt, och miljöer och magieffekter är såklart mycket snyggare i denna version. Expelliarmus!
  • Det är ett lätt spel att komma in i och fartfyllt från första stund. Att det finns så många inbitna spelare på hög nivå tyder också på ett strategiskt djup som gör det värt att fortsätta spela och öka sin skicklighet länge, länge…
  • Det finns ett val för röstchat under matcher, trevligt! Det fungerar dock bara mellan två Rift-spelare som båda har aktiverat det tillvalet.

Frågor till Ricky Helgesson, medgrundare till Cortopia Studios som utvecklat Wands

Det finns en annan stor titel till Oculus Rift med magitema och PvP-fokus: Unspoken. På spelbeskrivningen låter det ju väldigt likt Wands. Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan Wands och Unspoken?

– Unspoken är ett jättefint, välproducerat spel från Insomniac.. Det var ett av de första spelen med stöd för Touch-kontrollerna, och Touch används lite som en gimmickfunktion – för att t ex växla mellan olika besvärjelser måste man utföra som små gestbaserade minispel,  medan det i Wands går ögonblickligen – det gör att Wands blir ett snabbare, mer intensivt spel. I Wands har man sina trollstavar med strategiska uppsättningar av spells och ett taktiskt gameplay förutom ren action, vilket ger ett större djup i strategi och taktik. Original-Wands både utannonserades och släpptes innan Unspoken, bör också tilläggas i sammanhanget.

Balansen är central för ett spel som detta med så stort fokus på kompetitivitet. Hur har ni ändrat den från första release?

– Balansen tweakas hela tiden. Vi har både ett forum och en Discord-kanal där de bästa spelarna i världen hänger där vi ständigt får feedback, och vi anställde en av de allra bästa som vår QA. Han driver igenom månatliga uppdateringar som förbättrar balansen mellan olika besvärjelser och andra faktorer. Vad gäller cross-platform-funktionaliteten så kan det hända att man får en orättvis fördel på Rift vs mobil VR, eftersom man kan ducka undan attacker istället för att bara teleportera. Därför har vi gjort så man kan välja att bara möta spelare från samma plattform.

Snart börjar ”säsong 3” då era leaderboards nollställs. Vad är på gång för denna säsong?

– Vi kommer ha fina priser till de bästa spelarna! Det kommer eventuellt ha en koppling till nya former av in-game-monetarisering. Vi kommer också tweaka vårt Elo-rating-system för att jämna ut för skillnaderna mellan mobila spelare och Rift-spelare. Och andra överraskningar… (det låter som att det kan vara fler plattformar på väg! Gissning från red.)

Hur har ni gjort det lättare för nybörjare att komma in i Wands? Det måste vara lätt att känna sig väldigt dålig om man får möta mycket duktigare spelare direkt?

– Det största är att vi har snabbat upp hastigheten för spelarens mana (magikraft) att laddas upp. Många nybörjare sköt slut på sin energi det första de gjorde, och blev lätta byten för mer erfarna spelare då de inte ens kunde teleportera bort. Vi ökade hastigheten med uppemot 40% vid ett tillfälle, och det hjälpte nybörjare att njuta av spelet och inte tröttna. Samtidigt säger våra toppspelare att mana-laddningstiden inte har blivit FÖR snabb – det är fortfarande en viktig strategisk aspekt att man måste hushålla med sina besvärjelser.

Då tackar vi så mycket för intervjun!

– Tack själv, och vi ses inne i spelet!

Recension av Wands (först testat på Gear VR)

Wands till Gear VR

Wands har de flesta ingredienser som behövs för ett bra VR-spel: smidigt gameplay, uppslukande miljöer med bra inlevelse, utmärkt grafik (med tanke på att det är mobil VR vi pratar om) och väldesignad spelmekanik. Dessutom, möjligheten att duellera med vänner, som gjort för esport och dessutom med ett åskådarläge.

Du är en Wielder, och börjar spelet med att bygga ditt trollspö. Du väljer vilka reliker du vill ta med till arenan. Instruktionerna i spelet är begränsade till ett fåtal illustrationer, men tack vare träningsläget är det lätt att lära sig att spela spelet.

wands_vr

Välj rätt reliker för att vinna dina dueller

PvC-läget är inte alltför svårt att bemästra, men utmaningen börjar på riktigt när du börjar slåss mot andra spelare i PvP-läget. Genom att vinna matcher och samla relikdamm, kan du låsa upp och lägga nya trollformler till din vapenarsenal. Detta, tillsammans med flera olika arenor, öppnar upp för otaliga strategier, och vi får säkert att se många kreativa kombinationer av reliker i framtida liveturneringar ( NUX har redan sin egen Twitchkanal).

Det går inte att röra sig omkring fritt i spelet. Istället teleporterar du dig mellan olika teleportpunkter i arenorna. Det finns en trevlig supersnabb ”zoom”-effekt när du flyttar dig mellan de olika positionerna. Från dina olika teleportpunkter tittar du sedan runt i 360 för att hitta din motståndare och nya teleportpunkter. På så vis kan du i förväg planera ditt nästa drag. I likhet med andra mobila VR-spel med 360 spelas Wands bäst sittandes på en snurrstol. Det underlättar att spela med en gamepad-controller, men det är också helt spelbart med bara Gear VR-pekplattan.

Wands är ett mycket bra spel. Inte bara är det väl utformat med vacker grafik – det är också ett spel som du kan spela under en längre tid. Många VR-spel i detta tidiga skede är korta demos som man snabbt tröttnar på, men här ser vi hur spelare kommer att tillbringa många timmar i tävlingsläget för att bli den bästa Wieldern.

Här är en video av hur en av våra medarbetare kämpar mot datorn i träningsläget:

Har du testat ”gamla” Wands? Dela gärna med dig av dina bästa magikombinationer och strategier! Och säg bara till om du vill möta oss i en match i Wands på Quest eller någon annan plattform!

Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!