VR som hjälp i behandling av patienter som lider av depression

VR har använts i ny form av terapi för att behandla människor som lider av depression. Forskare vid University College of London använder tekniken som en del av en studie för att undersöka huruvida ”virtuell” terapi kan hjälpa till med psykiska problem.

Under studien, där 15 män och kvinnor behandlades för depression av NHS (som driver offentlig sjukvård i Storbritannien) instruerades de att sätta på ett VR-headset. Genom simuleringen fick deltagarna först konfronteras med en datorgenererad bild av sig själva som härmade deras rörelser, innan en avatar bestående av ett gråtande barn projicerades i rummet bredvid dem.

Patienterna instruerades sedan att trösta barnet genom att tala medkännande med dem genom metoder som validering, omdirigering av uppmärksamhet och olika tekniker för att aktivera minnen.

Sedan fick testpersonerna byta roll och ta barnets plats och därmed möta den simulerade versionen av sig själva som härmade den stil man tidigare haft. Dvs, man fick höra sina egna tröstande ord upprepas tillbaka till sig själv.

Dessa åtta minuter långa sessioner upprepades sedan tre gånger med en veckas mellanrum, och patienterna följdes sedan även upp en månad efter behandlingen. Enligt UCL, har sessionerna visat sig vara effektiva för att minska symptom på depression hos nio av deltagarna efter en månads behandling. Fyra av patienter rapporterade ”en kliniskt signifikant minskning av svårigheten av depression”.

Ansvarig professor för projektet, Chris Brewin sade resultaten visar att VR-terapi verkligen kan hjälpa de som lider av depression att bli mindre kritiska mot sig själva. ”Människor som kämpar med ångest och depression kan vara överdrivet självkritiska när saker går fel i deras liv. I denna studie där man tröstar barnet och sedan får höra sina egna ord användas på sig själv, har indirekt gett patienterna en känsla av medkänsla”

”Syftet var att lära patienterna att vara mer medkännande mot sig själva och mindre självkritiska, och vi har sett lovande resultat. En månad efter studien beskrev flera av patienterna hur denna upplevelse hade ändrat hur dom ser och reagerar på situationer i verkligheten”

I den den initiala rapporten från medförfattaren professor Mel Slater säger man att även om resultaten är lovande, behövs mer forskning för att avgöra om just den virtuella terapin är ansvarig för att förbättra patienternas symptom. ”Vi hoppas nu att utveckla tekniken ytterligare för att sedan kunna genomföra en större kontrollerad studie, så att vi bli säkra på om det verkligen finns någon klinisk nytta med VR”, säger Slater. ”Om en väsentlig skillnad kan påvisas jämfört med traditionell behandling, kan det få enorm potential. Den senaste tidens marknadsföring VR system till låga (relativt såklart…) kostnader innebär att metoder som denna skulle kunna användas i hemmet på en bred basis.”

Källa: ibtimes.co.uk

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in VRSveriges vägledning till VR i vården!

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!