I Innerspace är allt upp och ner. Dags att glömma ALLT du har lärt dig om orientering.
Grejen med detta spel, och som var en av anledningarna till den lyckade kickstarterkampanjen som gick i mål i slutet av 2014, är att du ska flyga runt i en förvrängd värld bestående inverterade planeter. Låter det konstigt? Glöm allt vad normal gravitation står för, och likaså geografin. Innerspace, är ett utforskning spel med en känsla av typisk ”oldschool” arkad-flygspel. Det är en fascinerande upplevelse, om du nu kan undvika att slå i marken. Eller himlen. Det är komplicerat i alla fall.
”Vi ville egentligen bryta det traditionella upplägget på flygspel där du är begränsad av hur långt åt vänster eller höger du kan flyga”, säger Nick Adams, en av 3d artisterna och animatörerna hos utvecklarteamet PolyKnight Games som ligger bakom konceptet. ”Vanligtvis kan du inte flyga hela vägen ner i vattnet utan att krascha, eller för långt upp i himlen. Med Innerspace , kan du ta dig vart du vill. ”
Att få till flygkänslan i spel kan vara svårt. De flesta av oss är inte vana att orientera oss i luften, vilket i praktiken gör att det kan vara svårt att skapa bra underhållning tillsammans med känslan av spänning och samtidigt göra spelet utmanande. I den version som PolyKnight nu har, jobbar man mycket med att få till just rätt sort mix. Manövrering och flygkontrollen kan ibland tyckas vara lite för exakt och kräver förmodligen en mer av spelaren än vad som är tänkt, men visst har jag roligt, och spel som tar tid att bemästra brukar jag gilla.
Många av de spel som vi sett hittills i VR är ofta väldigt välkomnande. Man använder enkla färger, starkt ljus, retrokänsla och estetisk för att locka spelaren. Spel som dessa liknar nästan sagoböcker och tecknade filmer där färger och former är viktiga. Även Innerspace exemplifierar detta tillvägagångssätt. Dess visuella stil känns inspirerad av Journey, med en enkel färgpalett av blåa, röda och orangea nyanser där miljöerna nästa verkar vara medvetet gjorda i ett försök att vara lugnande och enkla att ta till sig. Teamet på PolyKnight hoppas med allt detta att just enkelheten i ett spel som Innerspace kan skapa en känsla av vördnad och eftertanke hos spelarna.
Källa: wired.com