Bra och mindre bra med LGs nya 360 VR

LG presenterade sin nya ”360 VR” härom dagen och blir med denna en av de senaste modellerna i den mobila VR världen. 360VR marknadsförs nu som en enkel lösning för ”on-the-go” mediekonsumtion, men det finns fortfarande en del frågetecken runt produkten som vi luttrade VR-fans upptäcker direkt.

Det nya headsetet LG 360 är en ny typ av VR produkt. Den ska vara lätt att bära med sig, dessutom vikbar så att du kan stuva ner den i en ryggsäcksficka. Den har dubbla skärmar, och ansluter till LGs G5 telefon som innehåller en octacore Snapdragon 820 processor (samma som Samsung S7). LGs första steg in i VR-världen gör en hel del saker rätt, men det finns några goda skäl för att du bör avvakta om du är ute efter högkvalitativ mobil VR. 360VR når inte riktigt hela vägen i sin nuvarande form.

LG-vr-360-680x452

Det mindre bra

De dubbla bildskärmarna, som enligt LG själv ger 20 procents skarpare bild än andra headset lider tyvärr av problem med skärpan när du tittar runt. De flesta kvalitetsheadset har numera ”low persistance” i sina dyra OLED-displayer och detta hjälper till att ta bort denna rörelseoskärpan, något som de dubbla 960 x 720 LCD-panelerna i 360VR inte klarar av. Pixlarna däremot ser bra ut och med 80 graders FOV når bildkvaliteten nivåer som liknar Gear VR, men bara om du sitter still.

En annan sak som oroar just nu är en bugg i integrationen med telefonen. När du flyttar telefonen förvandlas den till en pekplatta automatiskt, och när denna switch görs påverkas drastiskt prestandan i VR. Headsetet är beroende av både den inbyggda IMUn och LGs G5 för att upprätthålla en stabil positionsspårning. Men ändrar eller flyttar du telefonen så får du en expressväg till ett tillstånd av illamående. Det kan hända att detta bara gäller de prototyper som nu finns tillgängliga, men hur som helst så det något LG måste lösa ASAP. Regel 1 när det gäller VR är att aldrig kontrollera eller påverka tittarens vy utan att personen har bett om det. Och det finns det inga genvägar runt, och måste bara fungera. Om jag sitter still eller skakar telefonen så måste fortfarande VR appen ha högsta prio konstant.

En annan, dock mindre brist, är att manuell justering av IPD (pupillavtåndet) saknas i 360VR. Viss korigering kan såklart göras i programvaran, men att snabbt kunna ändra IPD manuellt med ett hjul på sidan är viktig egenskap när många olika människor med vitt skilda ansiktsformer ska kunna använda headsetet bekvämt.

lg-360-vr-back-680x452

Det som är ”ok” men inte direkt revolutionerande

360VR stöder för närvarande appar och filmer för Google Cardboard, och medan detta ger dig tillgång till tillräckligt med innehåll för VR, finns det också en mängd mediokert innehåll. Android Play Store är proppfull av berg-och dalbane-simulatorer och andra appar med tveksam kvalitet och täpper igen och gör det svårt att hitta alla bra appar som finns. Utan en mer dedikerad app-affär, som exempelvis GearVR har med Oculus Home kan det blir svårt att hitta guldkornen som fungerar bäst med VR360. Du hamnar i stället lätt bland samma saker som du redan har i din 50-kronors Cardboard.

En annan sak är ljusinsläppet. Externa ljuskällor kommer lätt in från sidorna och botten, och reflekteras i linserna. Men att ha en öppen VR lösning på detta sättet behöver inte vara fel, eftersom det gör det lättare att hålla koll på omgivningen. Vi hoppas LG jobbar vidare med utvecklingen på sina VR äventyr. Konkurrens är bara bra. Men med GearVR har Samsung definitivt satt ribban för de andra.

Källa: roadtovr.com

 

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!