Guide till Tilt Brush 8.0 där du bland annat kan spara dina kreationer som 360-foto/film

Att måla i VR kan vara en otroligt frigörande upplevelse för de flesta. Du dansar runt med din pensel och så blir det 3D-konst av det hela. Men om du försöker måla på en traditionell tvådimensionell yta blir det svårare eftersom hela idén med Tiltbrush ju är att måla i tre dimensioner. Det blir svårt att måla på en yta eftersom du inte riktigt vet var dina penseldrag hamnar, Med nya Tilt Brush 8.0, är detta inte längre något problem.

Med 8.0 introducerar Google någon man kallar ”Guides”, som är ett nytt bibliotek som innehåller olika former av objekt som du kan stoppa in i den målning. Detta gör att du kan rita på plana ytor. Uppdateringen ger också även ny funktion som gör att du kan spara dina konstverk som 360-graders videor genom att följa dessa instruktioner. Nedan kan du se ett exempel på hur ett 360-graders videoklipp kan se ut:

Så här fungerar Guides

Man kan tänka på dessa guider som magnetiska föremål som kan skala på olika sätt. Du har möjlighet att använda antingen en fyrkant, sfär, eller kapsel och sedan placera dom var du vill i din scen. Du kan använda hur många du vill och även göra dom mycket större än vanliga föremål och bilder. Ett exempel kan vara att lägga upp en stor rektangulär guide stor som en vägg, och sedan måla direkt på denna plana yta. De nya guiderna hittar du i inställningsfönster bredvid ikonen Mediabiblioteket.

När du har placerat guide i scenen, kommer alla dina penseldrag automatiskt att lägga sig på guidens yta. Alla detaljer du sedan målar läggs därefter som lager på toppen av de tidigare som är gjorda på guideytan. När du är klar kan du enkelt dölja guiden och sen syns bara den platta målade ytan du just har gjort.

Väggar

Att använda dessa guider för att enkelt måla upp platta ytort som väggar och dörrar öppnar en massa möjligheter. Ett sätt att använda dom är att måla upp en stor guidevägg, sedan måla upp hela guiden med tegelstenar och slutligen göra en graffitimålning på väggen, allt i samma plan. Detta gör det även möjligt att göra den typen av grafik/konst som tidigare bara var möjligt med programvara som Adobe Illustrator, eftersom varje lager kan skalas upp och ner som vektorgrafik.

Golv

I tidigare versioner av Tiltbrush gjorde Teleport-funktionen att man inte alltid hamnade på rätt höjd. Men då du nu enkelt kan måla upp ett golv med en fyrkantig guide och placera den på golvet kommer allt du målar sedan att hamna på samma plan. Du kan sedan skapa intressanta platta texturer detta sättet, som till exempel en väg, trägolv eller smuts. Om du jobbar på detta sättet kan du relativt enkelt måla upp en helt fristående VR-upplevelse som andra sedan kan utforska. Nedan ser du ett exempel på när 3D-konstnären Danny Bittman använder sig av guider för detta:

Danny Bittman
Danny Bittman

Konstruera byggnader i Tiltbrush

Med guider blir det också enkelt att blocka ut en byggnad som du sedan kan måla detaljer ovanpå. Detta är bra om du vill använda Tilt Brush för att göra prototypmodeller som sedan ska användas som referensobjekt i mer avancerad 3D-modelleringsprogram. Och eftersom alla vinklar blir rätt från början, kan du teleportera runt direkt för att få en bra känsla för hur byggnaden faktiskt kommer att kännas.

Text

Tidigare har det varit frustrerande att få in text i Tilt Brush, men med en ny funktion kan du skriva in ord direkt. Detta skulle kunna öppna upp nya möjligheter för berättande och storytelling. Dels kan du göra skyltar och logotyper på ett mer realistiskt sätt, men även för att skriva ner anteckningar medan du jobbar. Ytterligare en bild från Danny Bittman nedan:

Danny Bittman
Danny Bittman

Nedan har du även en introduktion till hur man använder guides för att göra lager i Tiltbrush:

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!