2016: Ett avgörande år för AMD, Nvidia, PC Gaming och VR

2015 närmar sig snabbt sitt slut och medan de flesta av oss fortfarande njuter av vår årliga julledighet, är AMD, Nvidia, Intel och många andra teknologijättar fullt upptagna med förberedelserna inför en av världens största mässor om det senaste inom teknikvärlden. På CES, International Consumer Electronics Show, i Las Vegas, är det alla teknikföretag sparkar igång nya saker varje år. Och vilket år 2016 ser ut att bli! Vi på Vrsverige håller såklart full uppmärksamhet på kommande veckan från landet i väst!

Print

Nästa år lovar redan att bli ett av det viktigaste och banbrytande året någonsin när det gäller Pc-spel. Man kan sträcka sig till att tala om något vi inte sett maken till det senaste decenniet. Dels förbereder alla de tre stora PC hårdvarutillverkarna sig för lanseringen av en drastiskt ny lineup av produkter. Dels är nu äntligen alla de tre största namnen inom Virtual Reality i full gång med att visa upp sina konsumentproduker. Så om du är en pc- och hårdvaruentusiast så hittar du mer än tillräckligt för att vakna upp ur julkoman veckorna framöver.

amd_nvidia

 

2016 är Virtual Realityns år

2016 är såklart särskilt spännande för oss VR entusiaster, när den första vågen av konsumentprodukter äntligen äntrar banan. Ja, jag säger äntligen, för många av oss har väntat bokstavligen i decennier på prisvärda VR HMDS (Head Mounted Displays). Först ut är Oculus som under kvartal ett släpper sin konsumentversion av Oculus Rift över hela världen. Strax efteråt, i april, lanserar HTC sitt eget bidrag, Vive, som företaget har utvecklat i samarbete med grundaren av världens största PC-spels distributionsplattform, Valve. Och som krona på verket kommer sedan Sony till sommaren med sin Playstation VR.

2015-Virtual-Reality-Headset

Vad är det då som nu gör VR så hett igen? Och varför sker det nu 2016?

Den nya vågen av VR som kommer nu är egentligen det första allvarliga försöket att lansera VR för de stora massorna sedan det senaste misslyckandet i mitten på 90-talet. Dom av oss som var hyftsat vuxna på den tiden och som kanske minns Nintendos Virtual Boy, får genast en klump i magen. Alla de problem som VR branchen ställdes inför 1995 kan sammanfattas i Virtual Boy. Det var visserligen väldigt modigt av Nintendo att på allvar försöka, men tyvärr var det mesta aldeles för dåligt för att ha ens en chans av att lyckas. Eftersom vi pratar om 90-talet här, måste vi faktiskt tvinga oss att minnas tillbaka hur bildskärmar med dålig upplösning och uppdatering som inte ens var på kartan för godkänt. Fanns ens begreppet fps (frames per second) 1995? Jag är tveksam. Och ej att förglömma, processorerna vid tidpunkten var så hopplöst långsamma att man inte ens i sin vildaste fantasi skulle kunna få visuella upplevelser som ens var i närheten av verkligheten. Visserligen kunde man se cool ut, som på bilden nedanför, men att ha en tre kilos plastkartong på huvudet i mer än 15 minuter kanske inte ger men för livet, men i alla fall nackspärr och huvudvärk i en vecka.

VR floppade alltså, om det var någon som missade poängen. Floppade hårt! 

virtual-reality-helmet

Men alla dessa motgångar som helt raderade ut VR från marknaden lika snabbt som det introducerades ligger nu bakom oss. Vi har otroligt kapabel och snabb skärmteknik idag, mycket tack vare den extremt konkurrensutsatta smartphonemarknaden, som bara på en handfull år nu leds av några av teknikindustrins största och mest inflytelserika företag. Dessutom har de branschledande grafikkortstillverkarna Nvidia och AMD också nått en punkt där grafikprocessorer är tillräckligt snabba för att driva en visuell upplevelse som är nästan omöjlig att skilja från verkligheten. Och som av en slump så råkar även detta ske 2016! Så man kan gott säga att det är ett flertal tekniska framsteg som slutligen synkas samman för att göra den 20 år gammla drömen om VR till verklighet nästa år.

Vi på Vrsverige önskar med detta god fortsättning, och framför allt ett gott nytt VR år 2016!

 

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!