Brain Storm Reality startar Sveriges första VR- gym

Hur får vi barn att lämna sina iPhones för motionscykeln? Hur ökar vi motivationen hos ungdomar och vuxna att röra sig mera? Entreprenörerna Brain Storm Reality satsar på VR som motivator för gymträning och startar egen gymkedja med fokus VR och träning.

Svenskarna rör sig mindre och har i jämförelse med tidigare år en allt sämre kondition. Närmare 350 000 svenskar råder stor risk att utveckla folksjukdomar om de inte ändrar på sina träningsvanor. Detta visar en ny studie från Idrottshögskolan. Pionjärerna Brain Storm Reality satsar på VR och träning och startar egen gymkedja med syftet att öka motivationen till att vilja träna.

LÄS MER: VR Stockholm – den stora guiden till VR-relaterade case, företag, events och mycket mer

 -Det är dags nu att ta VR-tekniken in i fitness/träningsvärlden. Med VR som verktyg blir träning både mer intressant och roligare, säger Jonas Bergström, Managing Director och en av grundarna av Brain Storm Realitys kombinerade spel- och gymkoncept som tillsammans med kollegan Annika Svedenstrand driver verksamheten.

”Det är svårt att beskriva känslan – Du måste bara testa själv”

Med VR som träningsredskap kan fler bli motiverade till att vilja röra sig. Flåset börjar direkt vid första bästa roddmaskin. Med VR-headsetet på förstärks träningsupplevelsen. Vips och du är i en annan värld. Ro i en stilla tropisk miljö eller flyg i raketfart genom galaxer och meteoritregn. De virtuella miljöerna fungerar som inspirationskälla menar Jonas.

–Det är svårt att beskriva känslan. Man kan i evighet prata och läsa på om det immersiva. Men det är först när man provar själv som man inser vilken enorm skillnad det gör för vår hjärna och vår perception att få äntra den virtuella världen. Det är som att du är där på riktigt. Och det gör hela skillnaden.

För många anses träning som en tuff och mindre rolig aktivitet. Men via den interaktiva VR-upplevelsen kan gymmen bli mer underhållande.
– För hur kul är det att med svetten som lackar och saliven som sprutar tvingas stirra in i en vit, själlös vägg? Inte särskilt.

Här finns nåt för alla

Annika Svedenstrand är en av två grundare till Brain Storm Reality, VR och gym. I Mars öppnar de sina lokaler i Stockholm.

Som man säger variation förnöjer och här finns något för alla. Det är blandning av realistiska och orealistiska miljöer. En del är mer spelinriktade. Andra mer miljöfokuserade.

– För vissa är det lugnet man vill åt, att i sakta mak glida fram på flodmynningen i Amazonas djungler. För andra handlar det om spel och det kollektiva, att få utmana sina kompisar, testa vem som kan hålla ut längst och i spelet plocka på sig flest poäng. Vi på Brain Storm Reality erbjuder båda alternativ.

Inom kort öppnar Brain Storm Reality sin egen VR-fokuserade gymkedja. och det är först i Sverige med detta.
-Det känns såklart superkul att kunna säga. Vi startat egen kedja med fyra gymlokaler med fokus VR och träning. 

” Kanske kan vårt koncept göra att fler lämnar surfplattan för motionscykeln”

Under senaste månaderna har Jonas och Annika tillsammans med kollegor testat konceptet på sina vänner med flera. Responsen har varit god. Såväl för den hårdtränande gymutövaren som för amatören har konceptet mottagits väl.
Att färre rör sig idag jämfört med för tio år sedan är ett sorgligt faktum som Jonas och co är väl medvetna om.  
– Vi vet att de rekommenderade nivåerna av rörlighet är relativt låga, ändå rör sig många på tok för lite. Vi vet också att fysisk och mental hälsa hänger ihop och att man får svårare att hantera en allt mer stressig värld om man inte rör på sig. Kanske kan vårt kombinerade spel-och träningskoncept göra att fler väljer att lämna surfplattan för motionscykeln. Och i bästa fall glömmer du bort att du faktiskt tränar. Först då har vi lyckats på riktigt, säger Jonas med entusiasmerande ton i rösten.

Brain Storm Reality planerar öppna sina lokaler i mitten av mars.  Läs mer om Brain Storm Reality.

Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!