Facebooks VR-satsning utmanas i stundande rättegång mot Zenimax

Att det stormar en del runt Oculus och Facebook är vi vana vid men om ett par veckor ställs Facebook inför en rättegång som kan påverka VR-satsningen framöver hos den sociala mediejätten. Stämningen gäller i huvudsak att ZeniMax hävdar att Facebook vid förvärvet av Oculus var fullt medvetna om att Oculus använde teknik som man stulit av Zenimax. 

En tvist mellan tekniknördar som blåsts upp till en miljardaffär

Det som började som ett bråk mellan några tekniknördar håller nu på att bli en rörig tvist med miljardbelopp på spel. Facebook anklagas för att man under förvärvet av Oculus under 2014 gjorde detta med ”full vetskap” om att nyckelkomponenter hade stulits från ett annat företag, Zenimax.

Zenimax Media Inc. försöker nu visa att man lagt åtskilligt med resurser på att utveckla mjukvara och hårdvara för VR, innan då Zenimax-anställde John Carmack rekryterades av Oculus. I samband med detta ska Carmack ha tagit med sig mängder immateriell egendom till sin nya arbetsgivare. Facebook och Oculus i sin tur förnekar oegentligheterna och säger att det är ZeniMax som snurrat till historieförloppet.

Om ZeniMax lyckas i sin ansökan kan det skriva om historien hur Oculus, som ligger till grunden för den nya VR-revolutionen, och sedan köptes upp av stora mäktiga Facebook nu stormar fram mot en marknad som förväntas omsätta hundratals miljarder kronor om ett par år.

Grundarteamet på Oculus
Grundarteamet på Oculus

 

Zenimax intresserade av tiden då Oculus grundades

Tonåringen Palmer Luckey arbetar under 2010 på något han kallade Rift. På den tiden var det enkel prototyp som saknade det mesta vi idag tar för givet i ett modernt VR-headset. ZeniMax hävdar att det var den legendariske spelutvecklaren John Carmack (Doom, Quake, Rage) som tog Luckeys prototyp och sedan omvandlade den till den ”kraftfulla VR-upplevelsen” som Oculus Rift sedan kom att bli.  Och det är just denna tid som åtalet handlar om. Enligt Zenimax blev Carmack och Luckey snabbt överens om att prototypen skulle användas med en specialversion av Doom 3 på en stor mässa i Los Angeles 2012, och i samband med detta blev relationen mellan de inblandade iskall. När sedan Oculus anställde Carmack ska han alltså ha tagit med sig tusentals dokument från sin dator hos Zenimax.

Jag minns själv historian när Luckey och Carmack träffades för första gången på forumet mtbs3d.com där vi VR-nördar hängde under många år för att prata VR-teknik. Palmer som var en vanlig forumnörd berättade om sin nya ”Rift” han hade byggt i källaren, och vi var ett 20-tal entusiaster som ville köpa hans prototyp. Strax efter kom Carmack in i tråden och sa att även han ville testa ”Rift” och undrade om han kunde få låna den av Palmer. Ett halvår senare blev Oculus första prototyp DK1 kickstarter och resten är historia. Det är precis denna tid och vad som skedde bakom kulisserna som stämningen handlar om.

Oculus sida av saken

I sitt försvar hävdar Oculus/Facebook att ZeniMax aldrig gjorde några anspråk på att tekniken  överhuvudtaget innan man fick reda på att Facebook var på väg att förvärva Oculus under 2014. Carmack som direkt gick in som chefstekniker hos Oculus hat sagt rätten att hans anställningsavtal på ZeniMax tillät honom att göra saker med Oculus eftersom bolaget inte konkurrerade med ZeniMax. Han hävdar även att ZeniMax godkänt att han jobbade med VR-projekt vid sidan av till jobb som spelutvecklare hos Zenimax.

Carmack säger även att han också erbjöd ZeniMax VD att bygga en eget headset, liknande Rift. Men att han vid det tillfället fick ett blankt nej.

Rättegången i Dallas

ZeniMax söker nu $2 miljarder dollar i skadestånd, som handlar om den summa som Facebook betalade för Oculus. Man säger även att man kommer kalla en rad vittnen där Mark Zuckerberg ingår. Rättegången väntas pågå cirka tre veckor och startar på måndag 16/1

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!