Videos från Immersive Open House – om immersivt berättande och film med hjälp av VR/AR

Open House: VR/AR in Storytelling/Media drog fullt hus. Under kvällen höll kunniga techpersoner, journalister och filmregissörer föreläsningar om egna erfarenheter och projekt inom VR/AR. Se alla presentationer här!

Immersive Open House är den största och mest populära mötesplatsen för entusiaster, proffs och nyfikna/nybörjare inom den spännande världen av VR/AR. Höstens första öppet hus fokuserade på immersivt berättande med hjälp av VR och AR.

Under kvällen kunde besökare själva testa på VR/AR. Både Kungliga Operan och Dagens Nyheter samt ett antal spelutvecklare och techföretag hade egna bås för självtestning. Som VR-entusiast var det drömmen att få testa det senaste inom VR-spelutveckling. Det var en lyckad kväll som med all önskvärd tydlighet satte fingret på de möjligheter VR och AR ger. Med hjälp av VR/AR kan det filmiska berättandet nå helt nya nivåer.

Sebastian Lönberg / Kungliga Operan

Half Life VR är Kungliga Operans första riktiga VR-dansupplevelse. Sebastian Lönberg, production manager för Kungliga Operan, pratar om arbetet bakom filmprojektet. Half Life VR har uppmärksamnmats bland annat på Venedig filmfestival. Kungliga operan har även använt VR för olika teknikutvecklingsprojekt, bland annat ett som handlar om att projicera ljus.

Läs mer: Half Life VR- Kungliga operans pionjärprojekt inom VR

Barbara Pobodnik / Warpin Media

Barbara Podobnik är client director för Warpin media, en studio som inriktar sig på storytelling inom VR. Hon berättar om kortfilmen som Warpin gjort tillsammans med organisationen Trygga barnen. I filmen följer vi tioåringen vars barndom märkts av alkohol. Testpersonerna får i en video kommentera sina inviduella upplevelser. Eftersom alla har erfarenhet av missbruk i hemmet skapar kortfilmen många starka känslor.

Läs mer: Trygga Barnen – en VR-film om alkoholens effekt på barns välmående

Sander van der Vegte / Mediamonks

Det blir kraschlandande helikoptrar, biljakter och ziplines när Sander Van Der Vegte, chef för Media Monks lab, talar om sin Jack Ryan-VR-filmupplevelse. På senaste San Diego Comic Con kunde man ta del avupplevelsen. Äventyret baseras på Amazon Primes tv-serie Tom Clancy’s Jack Ryan.

Läs mer: Media Monks satsar på agentäventyr via VR

Michael Wall

Michael Wall, VR-regissör, talar om filmen Sepsis som tagit honom hela vägen till Los Angeles filmfestival. Michael tipsar VR-filmare om hur du gör den bästa tänkbara 360-graders dokumentären. Se till att din skugga inte syns i bild och tänk på hur många tagningar du planerar att ha.

Läs mer: Michael Wall – Om VR-filmen som tog honom hela vägen till Los Angeles

Fredrik Ekström / IVAR

Ivar studios satsar på immersivt berättande och vill utveckla det filmiska narrativet. Enligt Fredrik Edström, grundare av Ivar studios, finns det inte nog med starka narrativ inom VR. Detta vill man råda bot på. Ivar studios har bland annat i samverkan med Plan International gjort en film om migration. Vi får följa ett par flyktingar som lämnar sitt hemland Rwanda. Tillsammans med Framtidsdröm, en organisation som inriktar sig på skola och utbildning, har Ivar utformat filmer om olika yrkesarbetares vardag, detta för att skolbarn vid ett tidigt stadie ska få inblick i olika yrkeskategorier.

Läs mer: Fredrik Ekström, Ivar studios – ”Vi behöver fler starka narrativ inom VR”

Lars Lindqvist & Lotta Härdelin / Dagens Nyheter

Lotta Härdelin, fotojournalist på Dagens Nyheter, ville undersöka vad som händer med det demokratiska samtalet i Sverige idag. Hennes journalistiska VR-film dokumenterar skeendena på Ludvika demonstrationen. I filmen intervjuas bland annat Heidi Fried, överlevare från förintelsen. Hon upprörs över att detta får tillåtas i dagens Sverige. Filmen ska visas i samband med Forum för levande historias turnerande utställning.

Läs mer: DN’s VR-dokumentär lyfter frågan om vårt demokratiska rum

Bonus: Video med sammanfattning / highlights från kvällen!

Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

6 reaktioner på ”Videos från Immersive Open House – om immersivt berättande och film med hjälp av VR/AR”

  1. Pingback: Barbara Pobodnik - " VR, den mest kraftfulla emotionella tekniken" - Immersivt / VRSverige

  2. Pingback: Michael Wall - Om VR-filmen som tog honom hela vägen till Los Angeles - Immersivt / VRSverige

  3. Pingback: Fredrik Edström, Ivar studios- " Vi behöver fler starka narrativ inom VR" - Immersivt / VRSverige

  4. Pingback: DN's VR-dokumentär lyfter frågan om vårt demokratiska rum - Immersivt / VRSverige

  5. Pingback: Media Monks satsar på agentäventyr via VR - Immersivt / VRSverige

  6. Pingback: Kan VR fungera som medium för empati? - Immersivt / VRSverige

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!