Låt oss gå rakt på för en stund. En av de mest innovativa sakerna med HTC Vive är inte skärmar eller spelutbud. Det är trackingteknologin bakom Valves Lighthouse som med millimeterprecisision känner av var du befinner dig i rummet och åt vilket håll du tittar.
Tekniken består enkelt förklarat av ett antal snurrande laserpekare som fyller rummet med ljusstrålar. När sedan dessa strålar träffar headset och handkontroller räknas position och vinkel ut, och ger sedan datorn information om var du befinner dig, som sedan visas korrekt i VR-headsetet. Tekniken är enkel i sig och egentligen inget nytt, men blir inom VR oerhört kraftfullt för att skapa den positionsspårning som gör att du fysiskt kan gå runt i rummet i en VR-värld. Det är också någon som på allvar tar bort en stor del av den illamåendekänsla som många upplevelser med VR. Teknologin i sig är någon som hittils endast funnits i HTCs egen produkt, men under förra året öppnade Valve upp licenser för att även andra hårdvarutillverkare ska kunna använda den.
Gratis, men ändå inte
I augusti förra året började Valve rulla ut den royaltyfria spårningstekniken med hjälp av ett utvecklingkit för att göra det enklare för licenstagarna att komma igång. Men samtidigt satte man ett hinder i vägen. Ville man använda Lighthouseteknologin var man tvungen att gå en kurs hos Valve för 3000 USD för att lära dig alla detaljer om tekniken. Kursen var troligen en kvalitetskontroll från Valves sida, men priset på kursen skrämde också iväg många. Nu är detta problem ett minne blott, då Valve nu plockar bort kravet på att går kursen.
Hittills har över 500 företag anmält sig för att använda Valves trackingteknik, och antalet kommer med all sannolikhet öka efter det att kravet på en dyr kurs tagits bort. Man kan fortfarande gå kursen på engelska eller kinesiska, men det blir nu gratis att delta. Dessutom kommer Valve börja sälja de basstationer man behöver senare i år till alla som är intresserade.
Att flera företag nu får tillgång till detta öppnar upp en uppsjö av möjligheter för att öka VR-upplevelsen ytterligare. Till exempel skulle man kunna spåra realistiska förmål som basebollträn, pingisracket eller vapenatrapper. Det är välkommet att Valve nu gör tillgänglig för fler, då teknik i händer på fler ingenjörer förhoppningsvis leder till att vi kommer se allt fler bra tillbehör, vilket si sig gynnar VR-industrin i stort.