Om du inte råkar vara specialistanvändare av 3D, som tex. James Cameron, regissören bakom bla Avatar, Aliens, Titanic, och Terminator 2, vars filmer dragit miljarder tack vare 3D-tekniken, så är det sannolikt att du inte köpt konceptet med 3D och 3D-glasögon som var så stort för ett par år sen. Du har säkert sett några biofilmer i 3D, men knappast tappat hakan eller heller övertygats om att detta kommer bli nästa evolution på sättet som människor kommunicerar med varandra.
Är 3D och 3D-glasögon samma sak som VR?
I mitten på 2000-talet började 3D målas upp som något som skulle bli nästa stora grej. Det skulle i grunden förändra hur vi konsumerade underhållning, men även hur vi människor kommunicerade. Man behövde dock köpa dyr utrustning och ha ett par mer eller mindre fåniga glasögon på huvudet. Känns temat igen?
När vi nu spolar fram klockan 10 år och pratar om VR är det i mångt och mycket samma diskussion. Wow, det här kommer revolutionera kommunikation! Oj, här är nästa evolution på hur man konsumerar underhållning!
Och återigen ska man köpa dyr utrustning och även ha ett par mer eller mindre fåniga glasögon på huvudet. Varför skulle det bli annorlunda denna gången?
Men en jämförelse mellan de två teknikerna och, kanske viktigast av allt, ekosystemen som kommer upp omkring dom, visar tydligt att det finns en rad skillnader mellan VR och 3D. Och nej, det är inte pga Pokémon Go, även om virala app-framgångar som använder närliggande teknologi är en viktig sak för att göra tekniken mainstream och något för alla.
Här kommer fyra klara skillnader mellan VR och 3D och varför VR inte kommer gå samma öde som 3D-glasögonen tillmötes.
1. VR har många olika användningsområden
Med 3D handlade det i huvudsak om video, tv och film. Men med VR är film långt ifrån det enda som fungerar bra för konsumenter. Du kan spela spel, distanskommunicera, främja hälsovård på en rad sätt, utbilda bättre och effektivare och mycket annat. VR har också en rad industriella användningsområden, till exempel mäklare som visar lägenheter och butiksägare som planerar affärsytor, för att bara nämna några. VR fungerar också utmärkt för marknadsföring, reklam och nya sätt att göra papperstidningar mer attraktiva.
OnePlus, den kinesiska mobiltillverkaren, sände sin senaste lansering i VR. Samsung gjorde detsamma i februari när man lanserade Galaxy 7. Det spelar ingen roll att det fortfarande finns småproblem. Om ett par år kommer även Apple att vakna och lansera sina produkter i VR och AR som gör att de allra flesta får enkel tillgång till tekniken och kan använda den.
vtime, en virtuell mötesplats. Ett av många användningsområden för VR.
2. Varierande och högkvalitativt innehåll
VR har börjat skapa en viktig balans mellan innehåll som produceras av traditionella leverantörer inom TV/Film/Media och hemanvändare. Denna kritiska massa och blandning av proffs och amatörer kommer att locka ännu fler konsumenter, varav många enkelt kommer kunna skapa sitt eget VR-material och innehåll. Att ta med en 360 kamera till
stranden och filma familjen för att sedan dela på Youtube eller Facebook är lika enkelt som att filma med en vanlig mobilkamera. De professionella aktörerna som exempelvis Jaunt har fått finansiering från Disney, och de Olympiska spelen i Rio sänds delvis i VR i år och collegebasket sänds redan tidigare regelbundet i 360.
3. Fallande priser på VR-utrustning
För bara några år sedan var VR-kameror ofantligt dyra och långt utom räckhåll för de flesta. Men med de senaste produkterna på marknaden, bland annat Samsung 360, kan vem som helst filma sitt eget VR-innehåll för mindre än 4000 kr. Allt som sen behövs är ett par billiga kartonglasögon för en hundralapp och en smartphone app för att uppleva det inspelade materialet igen. Facebooks satsning på VR kommer göra det lika enkelt att dela dina semesterminne i VR, som det är att dela foton.
4. Spirande ekosystem.
En av de mest intressanta aspekterna av VR är att det inte är de stora multinationella företagen som driver detta framåt. Visst, nästan alla de stora är med på båten. Facebook, Google, Microsoft, Sony, Samsung har VR-produkter och starka utvecklingsteam. Men, det är de små innovativa företagen som nu poppar upp och tar för sig för att driva tillväxten inom VR framåt. Även om avkastning inte är garanterat för alla och produkterna kanske inte helt enkelt att förstå för investerare, står riskkapitalisterna numera i kö för att sprida finansiella muskler till i stort sett alla typer av VR-startups.
Sammanfattning
3D-glasögon hade inte alla dessa faktorer med sig. Bortom biofilmer och tv, fanns det egentligen inte några riktigt breda användningsområden. 3D-TV var relativt dyrt från början och blev aldrig billigare. Filmer och material skapades enbart av de traditionella stora innehållsleverantörerna. Konsumenttillämpningarna blev aldrig av. Och det var enbart de stora aktörerna, i synnerhet TV-tillverkarna, som dominerade, drev marknaden och prackade på oss konsumenter 3D som nästa stora grej. Med VR är det väldigt annorlunda.
Dessutom, kommer absolut ”Wow-faktorn” hjälpa VR att lyckas. Vi bevittnar dagligen hur människor tappar hakan när dom testar VR för första gången. Och vad jag kan
minnas hände det aldrig med 3D-glasögonen. Visst var det coolt, men knappast revolutionerande. 3D-glasögon användes fortfarande till att titta på samma rektangulära ruta av ljus som vi gjort de senaste 50 åren. Ingen kommunikations-evolution att tala om direkt.
Ser du skillnaden jämfört med det som händer nu inom VR?
Tweeta gärna artikeln om du gillade den.
ps. Har du inte testat VR ännu, är du varmt välkommen att boka in en gruppaktivitet, eller besöka ett öppet hus hos oss. ds.