VR-Nytt: VR-projekt från Deadmau5, Google nya VR-app och nytt musikspel på steam

I dagens VR-Nytt pratar vi om att Deadmau5 använder VR för att locka fans. Dessutom har en nytt musikspel släppts på Steam till HTC Vive och Oculus Rift. Slutligen kan du läsa att Googles uppfräschade app Arts and Culture nu fått nytt VR-funktionalitet.

 

VR-industrin väntar på att musikindustrin ska vakna

Tänk dig följande scen:

Du är på en klubb som är fullpackad med ivriga fans som dansar med sina händer i taket, men innan du får gå ut på scen och ta emot jublet måste du ordna en par saker först. Du måste föra Deadmau5, den världskända musikproducenten och artisten, fram till scenen på ett säkert sätt. Du tar hjälp av Deadmau5 katt, Meowingtons, och måste på färden till scenen försöka undvika säkerhetsvakter och galna selfiefans. När du äntligen tar honom i säkerhet blir du helt omfamnad av låten ”Saved” från hans senaste platta. Du ser dig omkring, och är helt plötslig mitt i en konsertlokal med levande publik där alla dansar med händerna i taket.

Ungefär så är det att spela Deadmau5´s egna interaktiva VR-spel. Projektet som är en blandning av spelgrafik och 360-graders video, är ett samarbete mellan Deadmau5 och Absolut Labs, spritvarumärkets brainstorminginkubator. Spelet släpps imorgon den 27 juli.

Scen från Deadmau5 VR-upplevelse
Scen från Deadmau5 VR-upplevelse

Just detta är urtypen för en rad nya musikprojekt som just nu är verklighet i musikbranschen, som vilt letar efter nya sätt att få intäkter men även skapa nya vägar och strategier i artisternas kontakt med sina fans. Men tills VR blir mainstream på riktigt (att majoriteten av befolkningen har någon form av VR-utrustning) blir partnerskap med varumärken som Absolut en väg för att hjälpa finansieringen av denna typ av projekt. I Deadmau5´s fall har han tillsammans skapat en specialdesignat Google Cardboard-headset som du kan läsa mer om och köpa här.

VR-upplevelser är perfekt för musikindustrin att promota artister på ett nytt sätt

Deadmau5 som egentligen heter Joel Thomas Zimmerman och är född 1981 i Niagara Falls i Ontario, Kanada, är en av värdens mest kända producenter och artister just nu när det gäller genrer som progressiv house, och electro house-producent. Joel säger så här om projektet.

”Det var ett bra sätt att få något på fötterna när det gäller VR och 360-film. Och det öppnar definitivt dörren till större och mer fullskaliga projekt framöver”

Deadmau5 är som sagt inte ensam om att göra 360-videos bland artister. Under de senaste åren har vi sett Duran Duran, U2, Weeknd, Jack White och även Mando Diao var en av de allra första som gjorde en VR-demo redan 2014.

LÄS MER: Så här får du hjälp med VR-projekt av oss på VRSverige

VR tar sin plats i musikindustrin

Virtuell verklighet gör att en del musikkonstnärer kan utforska gränslandet mellan konst och teknik bättre. ”Björk Digital” är en utställning av videoverk med VR-element, inklusive bilder filmade från Björks mun (!) när hon sjunger och kommer att visas upp på Somerset House i London i september.

Björk Digital
Björk Digital

Dock har endast ett fåtal riktiga livekonserter i VR skett än. Coldplay spelade in en show i VR redan 2014, och 360-pionjären JauntVR har släppt flera konsertklipp, inklusive Paul McCartneys ”Live and Let Die.”. Även tidigare nämnda Absolut Labs livestreamade en konsert från kanadensiska Bob Moses i VR förra året.

Jag tror att det bara en en tidsfråga innan flertalet stora och mellanstora artister använder sig att detta medium för att nå ut. Trots att dagens 360-fil fortfarande har en del att önska i kvalitet vore det konstigt om det inte retade aptiten hos musikindustrin.

På Oculus mobila utvecklingsseminarium/gamejam 2015 lämnades ett stort antal nya demos och småspel in för Samsungs GearVR. En av dem kom från holländska indieutvecklaren Skydome Studios som ägs och drivs av mediateknikern Yorick van Vliet, och arbetar med all sorts spelutveckling.  Spelet som han nu har släppts för alla de tre stora VR-plattformarna heter Audio Arena.

Audio Arena lanserades först på Oculus Home för GearVR, men har nu växt upp ytterligare och finns på Steam för både HTC Vive och Oculus Rift.

Kämpa mot VR-monster som föds ur musiken

I Audio Arena föds fienderna ur den musik som spelas och sen måste du ducka och mota bort dessa med hjälp av olika vapen tills att låter är slut. Olika powerups är placerade runtom i arenan för att du ska få det lättare. Och plockar du upp dem i takt med musiken bår du mer bonus och högre poäng. Lyckas du, dyker du upp på en Steam leaderboard om dina poäng är tillräckligt bra.

AudioArena_1

När det gäller kontrollen i spelet så finns ett par olika alternativ i Audio Arena. Det finns ett par styralternativ som Audio Arena stöder. Dels kan du använda huvudkontroller, där du styr med huvudet, som Gear VR hade. , där spelarna använder huvudet spårning för att flytta markören runt arenan. I HTC Vive kan du naturligtvis använda handkontrollerna om du tycker det är mer intuitivt.

För närvarande ligger priset på ca 50 kr. 

Historiska konstverk är på väg att möta ny teknik, tack vare Google.

I Googles nyligen uppfräschade Arts and Culture app finns nu några nya funktioner som är intressanta för oss VR-fans. Du kan nu få 360-panorama från en rad kända muséer och konsthallar och är perfekt för dig som inte har tid att komma iväg till de klassiska byggnaderna.  Google Arts & Culture– miniatyr av skärmdump

Med hjälp av en VR-headset som Google Cardboard, kan betraktaren få tillgång till utvalda konstvandringar från en rad olika platser och tidsperioder.

I samband med den nya VR-tekniken får appen även en ”Recognizer”-funktion som använder artificiell intelligens för att förstå vad telefonen tittar på. Håller du upp mobilen framför ett konstverk får du sedan en rad tillhörande videoklipp, bilder, essäer och artistbiografier osv till telefonen. Smart va?

Vandra runt i VR-muséer

Tanken med dessa nya funktioner är att överbrygga klyftan mellan olika typer av innehåll som traditionellt har isolerats från varandra, enligt Luisella Massa, operativ chef på Google Cultural Institute.

Ett exempel som Massa pekar ut är exempelvis Van Goghs refererade i ett tidigt utkast till en av sina målningar, i ett brev till sin bror, men brevet och konstverket faller under två kategorier, konst och historia, och finns fysiskt på olika museer. Genom att rikta din mobiltelefon mot konstverket, får man direkt upp brevet som sedan läses upp. Du får därmed en klart rikare kulturupplevelse. Och en som många säkerligen hade missat.

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!