I dagens VR-Nytt möter du teamet bakom SVRVIVE, en svenskt spelutvecklare som satsr på VR. Du får även läsa mer om Veeso som utvecklar teknik för ansiktsspårning i VR. Slutligen får du veta mer om Facebooks masterplan för VR och deras 360-kamera Surround360 som blir Open source.
Teamet SVRVIVE
SVRVIVE är en relativt nystartad VR-spelstudio med mål att bli en global distributör. Teamet har bara varit igång i två månader men är redan på väg att släppa demon till sitt första spel med namnet SVRVIVE. Initialt lanserar man på Steam för HTC Vive. Teamets strategi är att ha ett starkt och brett team från dag ett och just nu söker de ytterligare ett antal personer, däribland 3D-grafiker och spelutvecklare. Målet är att bli en av världens bästa VR-spelstudios.
Teamet leds av Faviana Vangelius som tidigare drivit spelstudio och dessutom arbetat som teamleader på Ubisoft. Med sig har hon fyra medgrundare och sammantaget har teamet en bred erfarenhet från såväl spelutveckling som marknadsföring och bolagsbyggande.
I dagsläget består teamet av spelutvecklarna Hampus Granberg och Pontus Pettersson samt Nils von Heijne och Johan Svärd från venture builder-bolaget Svärd von Heijne AB.
VI HINNER KNAPPT SPELA ANDRA SPEL JUST NU EFTERSOM VI BYGGER SOM GALNINGAR PÅ SVRVIVE
På frågan om gänget hinner spela några spel själva just nu, eller om det bara är jobb som gäller, svarar de att det är rätt fullt upp just nu. En favorit som dock slinker igenom är att man verkligen gillar Budget Cuts från Neat Corporation, en annan svensk utvecklare.
SVRVIVES styrelseordförande Johan Svärd pratar fortfarande om hur han blev
VR-frälst i samma stund han dödade sin första robot där. Dessutom sitter Jenny Nordenborg, medskaparen av Budget Cuts i SVRVIVES advisory board, så det är rätt tydligt att man gillar vad dom gjort.
Spelet SVRVIVE
Namnet på spelet som uttalas ”survive” men som stavas ”SVRVIVE” är ett gåtfullt och mystiskt spel där du lämnar ditt jordeliv för att arbeta som agent åt en hemlig organisation långt ute i universums olika galaxer och dimensioner. SVRVIVE är inspirerat av både escape rooms och klassiska mysteriespel såsom Myst och The Longest Journey, men adderar ännu starkare upplevelser med hjälp av VR-tekniken och en unik story.
För er som har spelat Cloudhead Games The Gallery: Call of the starseed så finns det vissa likheter. Spelet är drivet av en tydlig och berättade story som gör dig intresserad av historien bakom. Du vill hela tiden komma vidare, och måste både titta, lyssna, fundera och leta för att lyckas. Det här är inget spel du kör igenom på kafferasten utan istället ett klurigt äventyr där pussel-lösande och logiskt tänkande premieras. Vill du har mer ljus i den mörka källarrummet? Ja, men då är det nog läge att leta efter en hel glödlampa att sätta i taklampan.
VR är det självklara plattformsvalet
För SVRVIVE var VR ett givet plattformsval eftersom det redan nu erbjuder en spelupplevelse helt överlägsen andra plattformar. Hela teamet blev totalt sålda efter att ha testat VR på HTC Vive och när man väl börjat skapa spel för VR kändes det omöjligt att gå tillbaka till att göra vanliga PC-spel eller mobilspel. Teamet vill vara med och skapa framtidens spelupplevelser, och inleder med att inledningsvis släppa för HTC Vive, men kommer på sikt att finnas på de flesta VR-plattformarna.
Drömprojekt
På frågan om vilken drömprojektet skulle vara, svarar Faviana direkt att spelet teamet nu bygger faktiskt är ett drömprojekt. SVRVIVE är resultatet av ett gäng kreativa hjärnors speldrömmar, och Faviana poängterar att det är viktigt att de gör just det de drömmer om. Hon tror på att försöka förverkliga teamets drömmar varje dag på kontoret snarare än att skjuta upp dem till framtiden. Mår man bra på jobbet kommer man också att skapa spel och upplevelser som människor kommer att tycka om. Vi på VRSverige kan bara hålla med. Om man jobbar med det man älskar, så syns det tydligt.
Om du är intresserad av att testa SVRVIVE kan du anmäla dig på www.svrvive.com för att få early access STEAM-nycklar till demon.
Veeso utvecklar teknik för att spåra ditt ansikte i VR
Veeso är ett företag som i veckan startat ett nytt kickstarterprojekt med målet att blir det första VR-headsetet som kan spåra dina ansiktsuttryck. Men hjälp av IR-kameror spåras munnen och ögonens rörelse, allt för att göra social interaktion i VR mer naturlig.
Gammal teknik får nya användningsområden i VR
Konceptet med att använda kameror för att spåra ansiktsrörelser är inget nytt, utan har funnits under utveckling sedan början av 90-talet. Tekniken som hittills mest använts inom film- och spelindustrin, kommer dock verkligen till sin rätt när den används i VR. Att kunna se andras ansiktsuttryck genom ögonkontakt och leenden är en av de mest mänskliga interaktioner som finns, och lyckas Veeso med detta projekt kan det ta social VR till nästa nivå. Och blir därmed göra funktionen till ett måste i kommande årens VR-headset.
Produkten som Veeso byggt fungerar genom två IR-kameror, där en sensor fångar ögonrörelser och ögonbryn, medan den andra spårar munnen och käkens rörelse. Förövrigt är headsetet en standard Google Cardboard-klon, vilket innebär att det är appar och spel för Googles plattform som gäller.
Mer utveckling behövs
Enligt Veeso är spårningen fortfarande inte perfekt, och det återstår en hel del utvecklingsarbete att göra.
”Ansiktsspårningen och avatartolkningen är fortfarande inte perfekt, ytterligare arbete kommer att behövas göras för att få tekniken att kunna passa alla typer av ansikten. Vi har redan kommit långt, men med denna kickstarterkampanj vill slutföra utvecklingsarbetet och skapa en konsumentprodukt för alla”
Kampanjen har som mål att nå $80.000, och nivåerna som du kan köpa in på ligger mellan 70-100 dollar beroende på hur snabb du är. Projektets skapare lovar även att leverera med tio specialbyggda applikationer och spel och man hoppas kunna leverera ut en färdig produkt redan i December i år. Dessutom får de som stöder projektet tillgång till en Veeso-SDK till hjälp för de som är intresserade av att utveckla egna applikationer med tekniken.
Hög potential för social VR
Utmaningen som vi ser det, ligger i att göra denna typ av spårning tillräckligt robust och feltolerant. Små buggar kan leda till att ditt virtuella ansikte visar något helt annat än det du hade tänkt. Men när Veesos produkt är den första mobila VR-produkten vi har sett med dessa egenskaper, är det svårt förneka att det inte finns en spännande faktor i att kunna se någon direkt i ögonen, le och säga ”hej” i en social VR-miljö.
Kolla in Veesos kampanjfilm här:
Facebook gör Surround360 open source
Det är ingen hemlighet vid det här laget att Facebook satsar på virtuell verklighet som nästa stora grej. Men Facebook har större planer än att bara låta folk titta på 360-video på sin plattform. Man vill vara en av de aktörer som aktivt driver den nya VR-vågen genom filmer, tv-program och tv-serier för att stimulera hela världen att komma ombord på VR-skutan.
Och på samma sätt som ”Terminator 2” innebar en revolution i användningen av datorgrafik i filmbranschen, vill Facebook nu inleda den ny eran för att göra dem mer sociala med hjälp av VR.
Igår fick vi se det första steget i Facebooks Masterplan, där man släppte den öppna källkoden, guider och manualer till Facebooks nya Surround 360 kamera – en tefatsliknande VR-kamera som filmar i 360 grader.
Bygg VR-kameran precis som du vill ha den
Genom att släppa ut dessa dokument låter man människor ta tekniken vidare och göra vad de vill med designen och implementation. Man kan exempelvis bygga en helt egen kamera, göra den mindre och billigare eller större och mer påkostad. Du väljer själv. Kameran är idag byggd för att vara helt modulär, enkel att montera ihop och hacka den som du vill.
Eftersom dokumenten släpps som Open Source, kan både privatpersoner och företag bygga, marknadsföra och sälja sina kameror som man vill. Filmerna som görs med dessa kameror kommer, så länge de följer Facebooks standard, vara idealiska för det sociala nätverkets egen Oculus Rift men även driva hela VR-marknaden framåt.
Facebooks masterplan för VR tar form
Facebooks utvecklingschef Brian Cabral säger att det bästa sättet att förstå vart Facebook är på väg med VR är att titta på Facebook själv. Det är mer än bara ett sätt att dela foton, filmer och länkar. Det handlar om alla sakerna tillsammans, där Facebook vill mosa ihop alla klassiska digitala underhållningsformat som film, tv, VR och spel till ett enda unikt format för VR som plattform.
Han föreställer sig en värld där du (hypotetiskt) tittar på en live NBA-match med en vän i VR och där du ”ser” den som sitter bredvid dig, där du kan se datorgrafik som projiceras projiceras på planen, se statistik, repriser och memes från Internet samtidigt som upplevelsen simulerar känslan av att sitta på en match med en kompis. Och det är just detta mer sociala sätt att uppleva saker som Facebook är ute efter att åstadkomma. Facebook går all-in på att denna sociala filosofi är sättet framtiden kommer att se ut på.
Men innan allt detta kan hända på måste folk först och främst kunna filma med kvalitet i VR. Planen är att Surround 360 ska vara så pass enkel att filma och redigera med att både amatörer och professionella filmskapare enkelt ska vilja ta steget till 360-video.