VRSverige byter namn till Immersivt.se + lanserar kurser + mer!

Vi har bytt namn – välkommen till helt nya Immersivt.se! Här får du veta lite av tankarna bakom bytet från vrsverige.se till Immersivt.se och planerna framåt. Vi har helt nya XR-kurser på gång, dessutom fler Open House och mycket kvar att göra på webben/sajten… och DU bjuds in att vara med på resan!

Det finns mycket nytt att prata om, så klicka helt enkelt på pilen intill rubrikerna nedan för att få en inblick i vad som rör sig hos landets största sajt för VR och AR. Och vi vill höra från dig – kontakta oss med dina tankar, frågor… eller din jobbansökan (mer om det nedan)!

Nytt namn! Immersivt.se – och vad händer med ”VR Sverige”?

Varför Immersivt.se?

Sajten vrsverige.se började bevaka virtual reality 2013, och i takt med att tekniken och branschen har mognat mer och mer så har vi övergått till att tänka på och bevaka VR/AR/MR ur ett helhetsperspektiv. Snart kommer det knappt vara meningsfullt att skilja mellan virtual och augmented reality – de handlar båda om uttryck för spatiala/haptiska digitala gränssnitt, att data flyttar sig ut från skärmen direkt in i våra världar. Därför är det begränsande att ha “VR” i namnet.

Men, vad betyder egentligen “immersivt”? Det finns ett samlingsbegrepp för VR/AR/MR. Branschen själv brukar använda “XR” som paraply. Men vårt perspektiv är inte branschens, utan användarens (både som konsument och företagsanvändare). Detta är ju en teknik som kommer innebära ett större skifte för hela vårt uppkopplade samhälle än smartphones – det är nåt som precis ALLA behöver ta till sig. Vi vill bidra till att göra “XR” mer lättillgängligt. Därför vill vi mynta ett begrepp som handlar mindre om tekniken och mer om den subjektiva upplevelsen.

På engelska används “immersive tech / immersive media”, men på svenska finns ingen ordentlig motsvarighet till “immersive”. Omslutande? Uppslukande? Försjunkande? Med VR/AR använder man immersiv teknik, interagerar med immersiv media och får immersiva upplevelser. Immersivt! (Och vi är absolut inte de första i Sverige att använda termen på svenska. Men vi kanske alla kan hjälpas åt med att pusha immersivt in i SAOL?)

Vad händer med “VR Sverige” då?

Det gamla namnet lever kvar, men i en ny form! Allt vårt innehåll som har koppling till den svenska VR/AR-branschen kommer finnas under en ny sektion som du hittar genom huvudmenyn. Sektionen VR Sverige kommer utvecklas till att bli precis vad den låter som. Där kommer du finna:

 • svenska branschnyheter, reportage, intervjuer, case och liknande innehåll
 • register över företag/producenter i Sverige
 • landets olika VR/AR-communityaktörer runtom i landet
 • lediga jobb inom sektorn
 • kalender med relevanta events (inte bara våra egna!)
 • etc

– helt enkelt allt om VR (och AR) i Sverige! Vi hoppas att kunna involvera hela communityt i samskapandet av denna resursportal, och vi behöver DIN hjälp med att få kontakt med alla VR/AR-människor runtom i landet så databasen och info-flödet blir så komplett som möjligt.

Tills vidare så leder “VR Sverige”-knappen helt enkelt till vårt redaktionella innehåll , men nu vet ni alltså vad som är på gång 🙂

Välkommen till vår nya sajt! Om designen/strukturen

Förutom nytt namn… helt ny design och layout! 

Vår tidigare design på vrsverige.se var helt fokuserad på att visa besökaren vårt redaktionella innehåll. Vi är stolta över att stå bakom Sveriges djupaste och bredaste kunskapskälla för VR och AR! Men, det fanns två utmaningar som vi har börjat ta tag i på den nya sajten.

Hitta rätt innehåll på immersivt.se

För det första så gömmer sig uppemot 1500 artiklar i vårt arkiv(!) – kategorier + hierarkiskt flöde (+ sajtsök) duger inte för att man lätt ska kunna hitta precis det mest intressanta och relevanta innehållet. Vi har nu gjort en uppdelning i TVÅ huvudkategorier (utöver ovannämnda “VR Sverige”).

 • Tekniken: allt om VR/AR-hårdvara, spel/mjukvara och “nördiga industrinyheter”
 • Digitalisering med VR/ARallt om praktisk tillämpning av immersiv teknik inom olika branscher, yrkesområden, och för privatpersoner.

Under huvudkategorierna bygger vi uttömmande “innehålls-hubbar” (eller ”portalartiklar”) som guidar läsaren genom mer specifika ämnen. Våra första ordentliga sådana hubbar är Digitalisering i vården med VR/AR och Ultimata guiden till VR-glasögon som båda innehåller gedigen sammanfattande text SAMT länkar till mer specifika artiklar på olika aspekter/delar av det större ämnet. Dessa hubbar kommer vi jobba på kontinuerligt med förbättrad design, videos och andra visuella inslag – utöver att informationen i dem ska uppdateras löpande. Vi håller även på att utveckla nedladdningsbara pdf:er med sammanfattningar, guider osv så man enkelt kan ta med sig det bästa från sajten. På så sätt tror vi det blir mer lockande att dyka in och gräva dig ner i de teman som intresserar just dig. Work in progress!

(Och för dig som vill ha de viktigaste nyheterna om vad som händer i VR/AR-världen så är det precis det som våra veckoliga ”Nyhetssvep” och varannan veckas ”nyhetsbrev” är till för!)

Inte bara ”innehåll” – företagstjänster + community!

För det andra så är det många som har landat på vår sajt och inte kunnat förstå ”vad ÄR vrsverige.se egentligen?”* Är det en nyhetssajt? En branschorganisation? Ett hobbyprojekt?” Namnet VRSverige har fått många att tänka att vi är nästintill något offentligt organ,… vilket ju är något missvisande.

Den gamla layouten var som sagt helt fokuserad på att presentera massor av redaktionellt innehåll. Målet med den nya layouten är att visa upp hela vår bredd genom navigationen i menyn och på startsidan. Vi hoppas att det nu framgår lite bättre att Immersivt.se – sajt och företag – består av både informationsinnehåll/nyheter, community-aktiviteter, och inte minst de företagstjänster som är vår primära intäktskälla.

*På den frågan brukar mitt svar vara ”vi är ett kunskapsföretag! Eller tekniskt sett, ett media/contentföretag med djup expertis på ett ämne, som utforskar många andra intäktsmodeller UTOM den vanliga annonsmodellen (eftersom annonser inte är hållbart i vår hittills ganska lilla nisch).”

Fler Immersive Open House över året – och över landet

Save the dates – datum för kommande Immersive Open House(s)

Nypremiären av vårt populära Open House den 16 oktober blev en succé (som du kan se själva i videon ovan), och nu laddar vi för kommande publika events. Konceptet är enkelt men framgångsrikt:

 • korta scenpresentationer med fokus på case och praktiska erfarenheter/tips
 • att kunna testa massor av spännande VR och AR, och
 • mingla med personer med olika grader av kunskap, men ett delat intresse för tekniken och dess möjligheter.

Vårt nya partnerskap med VR Science Group innebär mer energi, större kontaktnät och massor av inspiration och nya idéer. Nu tar vi ut konceptet på bredare front! Här är planerade datum och teman för Immersive Open House i Stockholm framåt:

11:e december: B2B / industry / enterprise

12:e februari: Public Sector (Education / Healthcare / etc)

9:e april: Gaming

11:e juni: Brand Communication

Augusti: XR GALA*

Oktober: Enterprise / B2B

December: Storytelling / Media

Generellt släpper vi biljetter två veckor före varje Open House. 

(*XR Gala kommer bli ett heldagsevent i större format, med topptalare, prisutdelningar och internationella partners. Om du är ett VR/AR-bolag eller bolag som har anammat immersiv teknik i verksamheten så vill vi ha med dig på galan – kontakta oss!)

Immersive Open House On Tour

​​Vi tänker göra några nedslag med lokala produktioner av Immersive Open House runtom i landet under 2019. Håll utkik, vi kommer såklart utlysa städer och datum här på immersivt.se! (För detta söker vi kommun/stadsambassadörer – om du jobbar inom offentlig förvaltning och vill hjälpa till med en aktivitet kring digitalisering med riktig impact, kontakta oss!)

Lär dig producera VR/AR/360 med våra nya kurser

Vi får ständigt frågor från individer och företag om hur man kan fördjupa sig och börja dra nytta av VR/AR-teknik. Ett sätt är såklart att ta in det i verksamhetens strategi, orientera sig i branschen och teknikens möjligheter med workshops i olika steg, och komma fram till ett lämpligt VR/AR-projekt att starta med.

Men om man vet att man faktiskt vill utveckla VR/AR-upplevelser och tjänster så måste man lära sig praktiska, tekniska färdigheter (om så bara för att bli en bättre beställare, även om man i slutändan anlitar en extern konsult för produktionen). Med våra nyframtagna och unika intensivkursmoduler så erbjuder vi just detta – och kurstillfällen finns att anmäla sig till NU!

Joel Dittrich XR VR AR

Joel Dittrich, kursansvarig på Immersivt.se

Vi är extremt stolta att presentera vår kursansvariga, en av landets duktigaste och mest erfarna pedagoger när det gäller immersiv produktion/kreation: Joel Dittrich. Nedan kan du ta en titt på hans CV (klicka för att förstora). Vad har Joel INTE utforskat eller varit med och skapat inom VR/AR?

Joel Dittrich CV

Våra kursmoduler är 3h långa, och denna första omgång så har vi tillfällen på kvällar, dagtid och lördagar mellan 29:e november och 15:e december. De vänder sig till alla som vill börja producera VR/AR/360oavsett om du redan har kunskap och erfarenhet från mjukvaruutveckling, traditionell speldesign, filmande, eller om du är helt oteknisk! Kolla in och anmäl dig till de första kurstillfällena redan idag!

Vill du jobba med oss? Vi söker säljare, skribenter, eventvärdar m m! 

Vårt företag växer!

Vi behöver hjälp med företagsuppdrag, att skapa innehåll för sajten, communityaktiviteter och inte minst att kommunicera utåt vad vi gör. Således, om du vill komma in i centrum av VR/AR i Sverige så hoppas jag du skriver oss en rad!

Generellt så är grundkravet att du har ett orimligt stort intresse för just VR/AR, oavsett om du är tekniknörd eller framtidsvisionär. Alla tjänster nedan är också på deltid eller projekt-/konsultbasis, med möjlighet till heltid längre fram. Specifikt så söker vi:

 • Driven säljare av våra VR-event/företagsaktiviteter: Fokus på att knyta och vårda relationer med eventproducenter, eventbyråer, eventregister online, och med stark känsla för kvalitativt leveransansvar och utveckling av erbjudandet. Möjlighet att växa in i en ägarroll för affärsområdet – entreprenöriell erfarenhet premieras! Baserad i Stockholm.
 • Eventvärdar (företagsaktiviteter): Du har ett tekniskt intresse, och är framförallt duktig socialt, noggrann/pålitlig och kan enkelt leda en gruppaktivitet på ett entusiasmerande sätt. Gärna körkort! Baserad i Stockholm.
 • Webdesigner: Du kan html/css/ (kanske) javascript och digitala kreativa verktyg som illustrator / photoshop. Du förstår UI/UX och kan göra snabba mockups såväl som koncepta, strukturera och genomföra en hel web-arkitektur. Baserad varsomhelst.
 • Skribenter: Du har skrivvana och kan bidra med artiklar under antingen ”VR Sverige” (lokala bransch/communitynyheter) ”Tekniken” (om spel, hårdvara etc) eller ”Digitalisering med VR/AR” (content om case och tillämpningar av VR/AR i företag och för samhällsnytta). Baserad varsomhelst.
 • Social media / community manager: Du lever och andas kommunikation på facebook, twitter, instagram, snapchat. Du är inlyssnande och snabb/taktfull i onlinedialoger. Du fixar att svänga ihop snygga ”social media graphics” för de olika kanalerna. Du förstår kopplingen mellan digital målgrupp och fysiskt community (sajten + relaterade kanaler är ju vår digitala plattform, men med våra events och företagstjänster spretar sig vårt ”community” över konsumenter/privatpersoner, företagskunder och själva VR/AR-branschföretagen). Baserad varsomhelst.
 • Digital marknadsförare: Du har full koll på att driva försäljning (gärna B2B!) med SEO, SEM, CRO, chatbottar, analytics, heatmaps, epostmarknadsföring, content marketing/inbound, och drömmer om att få jobba med en innehållssajt som fokuserar just på vår spännande värld av VR/AR. Baserad varsomhelst.

Intresserad? Skicka då din CV + personligt brev till niclas@vrsverige.se redan idag!

Vi är extremt laddade för att fortsätta bygga den bästa samlingspunkten för VR och AR, och hoppas du också gillade att läsa lite om vad som är på gång. Framåt så kommer vi presentera mer om teamet som får magin att hända, och många fler intervjuer och artiklar om de svenska VR/AR-företagen som är med och skapar vår immersiva framtid. Häng med!

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!