3D Interactive livar upp NK:s julskyltning med AR

En immersiv julupplevelse med tomtenissar, julmlöss och gnistrande julgranar. 3D-Interactive tillsammans med Dynamo har för NK:s räkning skapat en unik AR-upplevelse.

-Vi förvandlar varuhuset till ett vinterlandskap och vi förhöjer den magiska julupplevelsen hos alla besökare, säger Mikael Spuhl, grundare och vd för 3D Interactive.

I årtionden har NK:s julskyltning varit en självklar del av Stockholmarnas jul. I år ville man testa på något nytt. Tillsammans med techbolaget 3D Interactive och Dynamo påbörjade NK, som står för Nordiska kompaniet, sitt gemensamma projekt kring AR med syfte att hoppa på det digitala tåget.
-Med hjälp av AR tar vi julskyltningen till en annan nivå, säger Mikael.

LÄS MER: VR Stockholm – den stora guiden till VR-relaterade case, företag, events och mycket mer

3D Interactive har flera års erfarenhet av arbete med AR-teknik. Bolaget har haft både större bilföretag och hela kommuner som kunder. Samarbetet med NK fungerade väl.
– Med gemensamma krafter förvandlade vi varuhuset till en magisk värld, säger Mikael.

Via en portal kommer vi in i vinterlandskapet. På andra sidan finns animerade duvor, möss och tomtenissar som alla jobbar febrilt med att färdigställa allt inför julen. Figurerna är tagna från NK:s traditionella skyltning. Runt om dem singlar snöflingor och i ljusgårdens mitt strålar den ståtliga julgranen.

Den immersiva upplevelsen finns till beskådan för NK:s besökare i Stockholm och Göteborg. För att delta krävs att du har en iPhone/iPad och appen NK Christmas som laddas ned från Appstore.

Mottagandet har överlag varit positivt. Under de två första veckorna som NK Christmas funnits för nedladdning har över 10 000 personer laddat ner appen och på Appstore ligger den stadigt bland topp tio i kategorin underhållningsappar. NK är mycket nöjda. Så är även Mikael.
– Det är överraskande hur snabbt besökare förstått hur man använder vår app och det glädjer oss att trösklarna varit så pass låga för att kunna komma igång, säger Mikael på 3D Interactive.

Globalt sett den största AR-upplevelsen

Tekniken möjliggörs med hjälp av ARKit2 för iPhone/iPad med senaste operativsystemet iOS 12. För närvarande finns NK Christmas enbart för smartphones i Apple-familjen.
-Det är få Androidenheter som i dagsläget stödjer den typen av avancerad AR-teknik. Produktionen har varit omfattande. Globalt sett och bland upplevelsebaserad AR är det en av de största satsningnarna någonsin, menar Mikael.

Med hjälp av högupplöst laserskanning har 3D Interactive positionerat sitt tredimensionella innehåll. Vid implementering anammades så kallad Location based AR.
– Det gör att vi med exakthet kan positionera vårt innehåll. Hela ljusgården är täckt i ett digitalt lager och mycket av innehållet följer till punkt och pricka inomhusmiljöns faktiska utformning.

Förutom jullandskapet finns i appen en digital eventkalender. Varje dag från skyltsöndagen den 18 november fram till julafton finns luckor att öppna med videos, hologram samt 3d-animationer
-Ingen dag på NK är den andra lik.

En framgångssaga onekligen. Men vad händer härnäst?
– Nu ska appen få fortsätta att leva, förhoppningsvis även efter julaftonskvällen. Vi hoppas på fortsatt framgång, att den fortlöpande ligger kvar på topplistorna fram till jul. Så ta dig till NK, ladda ned appen och upplev något verkligt spektakulärt.

Petter Stjernstedt

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!