Är Pimax 8K en Vivedödare?

Under helgens CES visade det lite (för oss) mer okända VR-företaget Pimax upp sin nya prototyp Pimax 8k. Som namnet antyder så är detta ett VR-headset med två st 4K skärmar. Det låter såklart fantastiskt, men kan Pimax konkurrera med HTV Vive och Oculus Rift?

Bullig bred design som inte är speciellt ergonomisk

Pimax 8K är bred. Rejält bred. Och det är egentligen inte konstigt alls. Headsetet liknar egentligen inget annat headset där ut, förutom StarVR som har liknande tekniska prestanda vid första anblicken. Bredden kommer av de två stora 4k skärmarna som sticker ut rejält på sidan av headsetet, Primax som stoltserar med hela 200 grader FOV (synfält) låter nästa för bra för att vara sant, men genom att vinkla de två gigantiska LCD-skärmarna uppnår man en bild som täcker i stort sett dubbelt så mycket av synfältet som Vive och Rift. Med så pass mycket hårdvara i framänden på VR-headsetet blir det lätt framtungt. Det gör att produkten inte blir speciellt skön, utan istället hamnar på näsan där det snabbt börjar göra ont.

Vad är hemligheten?

Nu kan man tänka att detta på någon sätt skulle vara en Rift och Vive-dödare. Och helt korrekt, om full 4k upplösning per öga med 200 graders FOV kom utan en rad problem skulle det mycket väl kunna skapa en del kalabalik på VR-scenen. Men nej, Pimax dras tyvärr med en rad problem som inte är enkla att lösa.

Brist #1: Ingen positionsspårning

Att kunna spåra var du är i rummet, så kallad ”positional tracking” är ett måste i dagens high-end VR-headsets. Det finns helt enkelt ingen ursäkt längre. Även om Pimax lovar att det kommer i nästa version så ska man inte visa upp dyr VR-utrustning utan denna funktion. Det blir liksom som att skjuta sig själv i foten innan man ens gett sig ut på jakt. Hade Pimax å andra sidan kommit med Valves lighthouse-teknologi hade det varit en annan sak. Av bilderna att döma ser man dock ut att ha åtminstone tänkt tanken, då groparna på handkontrollen inte så lite liknar det man får med en HTC Vive. Dessutom är reklambilden du ner här nästan en ren ripoff på Vives bild, med alla delar utlagda på exakt samma sätt. Plus att man lagt till en Oculus-liknande kamera för säkerhets skull. Förvirrande, minst sagt.

Reklambilden på primax är underlig. Den har tydliga drag av Vive med en Oculus Rift kamera inslängd för säkerhets skull
Reklambilden på Pimax är underlig. Den har tydliga drag av Vive med en Oculus Rift kamera inslängd för säkerhets skull

 

 

Brist #2 LCD- skärmar duger inte länge

Här är egentligen det största felet och även det som är svårast att åtgärda. Pimax 8k använder sig av LCD-skärmar till skillnad från de OLED-skärmar som finns i Rift och Vive. Med LCD får man visserligen billiga komponenter med hög upplösning, men man tappar ljusstyrka rejält. Trots att Pimax 8k har extremt stor FOV och 4k bild, blir detta det som gör att Pirmax faller platt till marken. Tillverkaren lovar att nya skärmar är på väg, med är det något som kostar pengar och tid att utveckla så är det skärmar med bra prestanda för VR. Dessutom behöver man som i regel avancerad linsteknik för att göra bilden bekväm för ögonen.

 

Intressant företag som har mer att bevisa

Nej Pimax 8k håller inte på långa vägar tyvärr ännu. Däremot får teamet bakom en applåd för sin insats, men man får jobba vidare och tänka till lite mer. Produkterna är superintressanta i sig, men behöver förfinas rejält innan dom kan bli intressanta i ett större perspektiv. Ansatsen är hög och man lovar stöd för både Vive och Rifts ekosystem på den officiella hemsidan. Löser man bara problemen med skärmarna och frånvaron av positionsspårning kan man säkert bli stora på den asiatiska marknaden som just nu är glödhet när det kommer till VR.

 

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!