AR tillsammans med serietidningar och graphic novels

Den Amerikanska seriemarknaden mår bra.

2014 omsatte man bästa resultatet på 20 år: 870 miljoner dollar. Till viss del beror detta på exponeringen av superhjältekulturen i tv, film och spel, men också för att konsumtionen till viss del flyttats från papperstidningar till digital media och plattformar som laptops, tablets och mobiltelefoner.

De senaste åren så har AR börjat få en mer framträdande, om än marginell, roll i marknadsföring och budskapskommunikation, men börjar också försiktigt få fotfäste i serieproduktionen. En av de marknadsdominerande förläggarna, Marvel, har själva experimenterat med augmented reality på några av sina serier, men har för tillfället lagt ned detta medan de jobbar på en egen tekniklösning. Ett tecken på att de i framtiden tänker utveckla sitt berättande tillsammans med den nya tekniken.

Modern Polaxis

Ett exempel på hur man kan fördjupa en berättelse är Stuart Campbells Modern Polaxis. 
Inspirationen för serien har sina rötter i ett AR street art-projekt berättar Campbell. ”Jag klistrade upp två posters i naturlig storlek på huvudkaraktären i Polaxis på några husväggar i en gränd i Sydney och så gjorde vi dem mer levande genom att använda AR. Alla involverade blev väldigt imponerade av resultatet, och där föddes idén till att göra en hel serie tillsammans med teknologin”.

 

Att ha en berättelse som i sin grundform kan stå på egna ben, för att sedan med AR kunna lägg ytterligare lager och perspektiv på berättelsen ger skaparna så många fler möjligheter att kommunicera en komplex historia.

Fabled Kingdom

En annan artist som börjat jobba med AR är mangatecknaren Queenie Chan, som inför ComiCon i Sydney i år ville testa vad hon kunde göra med sin serie Fabled Kingdom genom att addera lager av text, ljud och köpinformation.

 

Detta gjordes endast med fyra paneler till en utställning på mässan, men, man får snabbt en idé av både hur tekniken fungerar och vilka användningsområden som skulle kunna utvecklas vidare.

Ett annat exempel är appen BlippAr, som vanligtvis jobbar med AR för marknadsföring, som nu har ett samarbete med artisterna bakom BloodWorth.

Mer novelty än ny marknad

Än så länge så känns kombinationen AR och serier mest som ett kul, nytt inslag.
Att behöva hålla i en serietidning i knät och samtidigt titta på den via en mobil/platta är kanske inte den mest avslappnade eller naturliga lösningen för längre läsupplevelser. Men, allteftersom AR integreras i headsets, och på sikt, wearables som t ex glasögon, så kommer detta möjliggöra ett helt nytt sätt för berättande.
Och som seriefantast ser jag personligen fram emot allt spännande som detta innebär : )

 

Picture of Gorm Sundberg

Gorm Sundberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Gorm Sundberg

Gorm Sundberg

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!