Intel visar upp det senaste inom VR med Project Alloy

Intel visar VR-muskler

Under gårdagen visade Intel upp sin nya VR-produkt Project Alloy, ett VR-headset som är helt fristående och som inte behöver kopplas till varken dator eller mobiltelefon. Man säger att systemet är helt trådlöst, kan spåra var händerna befinner sig och dessutom har något som kallas ”multi-room tracking”. Det låter nästan för bra för att vara sant, men kan mycket väl visa att Intel nu ger sig in i VR på allvar.

Project Alloy visades upp under inledningstalet på Intels Developer Conference som startade under gårdagen. Demon som visades upp är fortfarande i utvecklingsstadiet och var långt från felfri, men en del av de funktioner som saknas på dagens VR-headsets visades upp live på scenen. Project Alloy är minst sagt imponerande. Intel’s Craig Raymond displays the Project Alloy virtual reality headset during the Day 1 keynote at the 2016 Intel Developer Forum in San Francisco on Tuesday, Aug. 16, 2016. Intel CEO Brian Krzanich’s keynote presentation offered perspective on the unique role Intel will play as the boundaries of computing continue to expand. (Credit: Intel Corporation)

Det mest intressanta är det som vi ofta kallar för ”inside out tracking” och som  vi pratat om länge. Den innebär i korthet att
det sitter minst en kamera i headsetet som enbart filmar omgivningen, och utifrån denna bild räknas sedan ut var i rummet du befinner dig. Tekniken är dock inget nytt alls, och alla de stora VR-tillverkarna har projekt för att lösa denna tekniska utmaning. Problemet är prestandan där tiden det tar att räkna ut positionen från bildata inte får ta för lång tid.

Komplicerad teknisk VR-utmaning

Både Facebook och Google jobbar stenhårt för att lösa detta och
Oculus CTO John Carmack säger själv att ”Det är extremt komplicerat att skapa denna typ av spårning utan att systemet förbrukar för mycket ström. Ska man ha ett ett trådlöst headset som drivs av batterier vill man inte behöva ladda det hela tiden. Alltså, tekniskt sett kan man nu lösa problemet med prestanda, men möter ändå problem med strömförbrukningen.

Utvecklingsarbetet som Intel nu gör, gör man i samarbete med Microsoft för att göra Windows 10 till det man kallar Alloy Open Platform. Detta blir tillgängligt för utvecklingspartners i slutet av nästa år. Vilken lutar åt att vi får vänta till 2018-2019 innan konsumentprodukter dyker upp på marknaden. Det kan kännas avlägset, men om VR blir den totala omdefinition av framtidens mediekonsumtion som vi tror att det blir, gäller det både att börja i tid och att satsa helhjärtat från första stund.

Sammanfattningsvis är det väldigt glädjande att Intel ger sig in i VR-branschen. Och kan man dessutom accelerera utvecklingen mot små, billiga, bärbara, trådlösa VR-enheter som inte kräver andra tillbehör är det mycket bra för hela VR-ekosystemet.

 

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!