Oculus Palmer Luckey kommenterar pris och datum

 

Bråda dagar,

Oculus grundare Palmer Luckey verkar ha haft en ganska bra dag hittills. ”Vi sålde mycket snabbare än vi förväntade oss”, säger han. ”Jag kan inte prata om siffror, men vi sålde på tio minuter vad jag trodde vi skulle sälja på ett bar timmar par timmar, vilket är en av anledningarna till att vår sajt började knaka i fogarna.”

Konsumentenversionen av Oculus Rift finns nu tillgänglig för att förhandsbeställa, och kostar 599 USD, ett pris som verkar ha tagit många människor på sängen. Luckey brukade själv berätta för folk att den slutliga kostnaden för hårdvaran skulle vara sluta i 300-400 dollars segmentet. Så vad hände?

”En massa saker har förändrats”, startar han

OculusDK2_Header1-790x300
Oculus DK2

Oculus ursprungliga plan var att sälja en uppdaterad version av Development Kit 2 som konsumentversion, trots att de var missnöjda med vissa saker i designen.”Problemet är framerate som är för låg, och detta gör att många uppfattar detta som att displayen har flimmer”, säger Luckey. ”Inte heller upplösningen är vad vi vill att den skulle vara. Även optiken hade en del annat att önska i och med att vi bara använde en display”

Företaget arbetar ständigt på interna prototyper, och när Facebook köpt upp dem, skapades givetvis många nya möjligheter.

”Facebooks resurser låter oss göra  så mycket mer, till exempel att bygga helt egna skärmpaneler. Hur skull en panel enbart byggd för VR se ut?, frågar han. ”Hur högt kan vi driva uppdateringsfrekvensen på dessa paneler, hur lågt kan vi driva low persistence? hur hög fyllnadsgrad på pixlarna kan vi få till? Vad kan vi göra med flera bildskärmar som har optik som ligger i en helt förseglad förpackning som sedan ger möjligheter att justera ögonavståndet?”

pixeltäthet
Pixeltäthet, dvs hur tätt pixalarna på en skärm sitter

De började att experimentera med vad som var möjligt, och blev mycket mer ambitiösa med vad som kunde göras i VR för konsumentversionen. ”Vad som kom ut ur det projektet var prototyper som blev Crescent Bay (en tidig variant från 2014), och när vi jämförde vad den gav för upplevelsen insåg vi att det var en enorm skillnad jämfört med våra tidigare planer”, säger Luckey. ”Det var svårt att erkänna att den tidigare hårdvaran helt enkelt inte var bra nog för konsumenter. Att det knappast skulle bli något som alla vill ha.”

Detta är naturligtvis en av orsakerna som gjorde att priset gick upp. ”Att bygga det bästa VR headsetet någonsin kostar mycket mer än att bara göra ett bra headset”, förklarar han. ”Vi vill skapa en produkt som får fler människor att blir intresserade av VR.  ”Vi bestämde oss i slutändan, för att optimera kvaliteten istället för priset”

 

Källa: polygon.com

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

4 reaktioner på ”Oculus Palmer Luckey kommenterar pris och datum”

  1. Hoppas verkligen att detta är hela sanningen runt priset. jag var inte imponerad av DK2 och sålde den illa kvickt för att få igen pengarna. behöll min DK1 eftersom den var god nog åt mitt project.

    nu får man glatt vänta till maj innan den ev kommer på posten 🙂

    1. Ja jag håller med om CV1 priset. I går var jag rätt så förbannad över det kan jag erkänna, eftersom jag tycker det stänger ute en massa folk (gamers) som man tidigare har sagt var i fokus för generation 1 av konsument VR.

      Men jag inser att Oculus faktiskt tog ett beslut att ändra detta. NU siktar man på kvalitet istället för kvantitet. I eftersom priset är på tok för högt och kvaliteten för dålig för vanliga konsumenter(mainstream) även om det skulle vara så lågt som 3000:- så är det väl lika bra att gå fullt ut och göra det till en ”early adopter” och entusiastprodukt, istället för en gamerprodukt. Det är enda någorlunda vettiga förklaringen jag kan se.

      Jag tyckte och tycker fortfarande att DK2 är helt fantastiskt. Men allt är ju relativt och handlar om vad man jämför med. Om man tänker att för fem år sen kostade VR med DK2 kvalitet mint 30-50000:kr är det rätt så imponerande att dom vi till det för $350 tycker jag.

      Sorry för långa svaret 😉
      Johan

      1. Fredrik Enmark

        Ja det är både för och nackdelar med att stänga ute den stora massan.

        Men jag håller helt med om att prestanda kommer före pris. dvs jag spenderar gärna mer för att få MER!.
        Själv har jag väntat sen 1991 på att revolutionen ska komma och då vill jag inte ha en hafsig pryl som lika snabbt glöms bort,så fort det släpps en ny Iphone….;)

        Fast det där med att DK2 skulle kostat 50papp för några år sen, har endast att göra med att VR alltid bara har varit en teknikt vigd för forskning och militärt bruk. dvs sånt som alltid kommer att vara för dyrt produktionsmässigt för en bredare publik, tekniken bakom DK2 är på intet sätt banbrytande utan bygger mest på tillgången till samsungs galaxy oled skärmar som är det billigaste alternativet i nuläge för VR (ex, GearVR) som absolut är mer riktad till en bredare publik och inte till entusiasterna.

        tack för en grym hemsida och för ditt långa svar 🙂

        1. Tack för dom snälla orden!

          Jag är ändå fascinerad av att du tyckte att DK2 var så pass dålig eller i alla fall under förväntningarna som du sa. När det kom för två år sen var den väl ett jättekliv framåt både på prestanda och pris?

          Om som utvecklar kit, har den ju varit ovärdelig för tiotusentals utvecklare de senaste 1,5 åren. Och för mig gör det en av de viktigaste byggstenarna någonsin för modern VR (2012-)

          Utan DK2 och de miljontals dollar som lades ned på att at fram den, trots att den egentligen bara innehåller standard ”off the shelf” delar, tror jag varit helt avgörande för att nu har den första konsumentversionen på väg.

          Är jag helt fel ute, menar du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!