Recension: Oculus Go – lättillgänglig och prisvärd allt-i-ett-VR

Oculus Go är ett billigt och förvånansvärt bra allt-i-ett mobilt VR-headset som gör det lättare än nånsin att komma in i VR. Vi har testat nya Oculus Go – här kommer den kompletta recensionen från landets största VR-sajt!

Inledning

Som du antagligen har förstått så är vi på VRSverige riktiga ”VR-evangelister”. Utöver att skriva och prata om VR så visar vi gärna VR för så många vi kan – det är ju först när man får testa själv som man kan förstå kraften med denna teknik. Samsung Gear VR med våra S7 och sedermera S8-telefoner har varit det enklaste alternativet när man inte har kunnat släpa med sig en ordentlig Vive- eller Rift-rigg. Vi får alltid positivt överraskade reaktioner när folk får testa Smash Hit, Netflix, Welcome to Virtual Reality eller bara någon 360-film på Youtube.

För den som har en kompatibel Samsung-telefon har Gear VR varit en självklar rekommendation – prisvärd, enkel och med ett solitt appbibliotek. Men nu har det kommit en ny herre på täppan vad gäller lättillgänglig VR. Oculus Go är det första VR-headsetet som vi oreserverat kan rekommendera till alla som vill ge sig in i VR. Läs varför här nedan (inklusive vem som vi INTE rekommenderar Oculus Go till)!

LÄS MER: Vilka är de bästa VR-glasögonen för just dig? Vi testar och jämför alla modeller på marknaden i den ultimata guiden till VR-hårdvara!

Oculus Go standalone VR med vänner

Fördelar:

  • Priset: För 2.400-3.000 kr får du ett komplett VR-system! (32GB minne för 219 euro, 64GB för 269 euro. Beställer gör man direkt från oculus.com)
  • Bild & ljudkvalitet: En skärm och optik i absolut toppklass, och innovativ inbyggd lösning för spatialt ljud
  • Användarvänlig: Du kommer snabbt igång, och handkontrollen gör det lätt att navigera i menyer och spel
  • Appbiblioteket: Över 1000 appar, från rent underhållande till socialt till kreativt och lärorikt.

Nackdelar:

  • Batteritiden: Endast 2-2,5h tills du måste ladda den igen (batteripack rekommenderas!)
  • Ej 6dof-spårning: Oculus Go kommer antagligen göra dig sugen på mer avancerad VR där du kan röra dig fritt i miljöerna

LÄS MER: Den ultimata guiden till alla VR-glasögon på marknaden

Innehåll

Teknik och design

Oculus Go VR-glasögon och handkontroll

För att hålla priset nere så är de tekniska komponenterna självklart inte i den allra högsta klassen. MEN Oculus Go har ett antal smarta optimeringsknep som gör att den prestandamässigt klarar av samma titlar som Gear VR med en betydligt dyrare telefon.

Processor

Qualcomm Snapdragon 821, dvs samma som i Pixel gen 1. Eftersom Oculus inte har behövt klämma in processorn i en lika trång formfaktor som ett smartphone-chassi så kan processorn köras överklockat, dvs drivas hårdare än vad som vore möjligt i en telefon.

Skärm/Optik

2560 x 1440 ”fast switch LCD”. Detta betyder högre upplösning än t ex Rift och Vive, men inte riktigt så hög som Vive Pro / Samsung Odyssey. Dock så består varje pixel av 3 subpixlar (Röd Grön Blå / RGB: färgkomponenterna som skapar varje punkt på skärmen) vilket gör att skärmen upplevs som skarpare och med mindre screen-door-effekt. I en OLED-skärm (vilket är standard för dyrare VR-headset) så består pixlarna av 2 subpixlar. Skärmuppdateringsfrekvensen går upp till 72hz, vilket är högre än mobil VR som annars brukar maxa på 60hz. Detta gör att bilden upplevs mjukare och mindre fladdrig, och minskar risken för illamående.

Dessutom är linserna de otvetydigt bästa i något headset på marknaden. De är av fresnel-typ men med en ny design vilken resulterar i ett brett synfält som går att jämföra med PC-baserad VR. Den har också en stor sweet spot, dvs du får en skarp bild även om du inte placerar headsetet precis i mitten av ditt synfält. Samtidigt hålls ghosting och god rays till ett minimum. När Oculus Go släpptes fanns en märkbar chromatic aberration, eller en sorts ”färgutsmetning” som man kunde märka i utkanten av synfältet, men det har Oculus löst i senare mjukvaruuppdateringar.

Ljud

Inbyggt spatialt ljud via strap-hållarna, samt vanligt hörlursuttag. Att inte behöva hörlurar är ytterligare något som sänker friktionen för att använda Oculus Go. Dessutom så gör det att man inte är lika isolerad från omvärlden när man tar på sig dessa VR-glasögon. Det är dock visst läckage om du har ordentlig volym, så om du vill sjunka in ordentligt i din upplevelse och inte störa omgivningen så är hörlurar ändå bäst att använda. Observera att det inte går att koppla bluetooth-lurar till Oculus Go, utan det är ett 3,5-mm-uttag som gäller.

Plattform / operativsystem

Oculus Go drivs tekniskt sett av Android, vilket kan vara bra att veta för den som vill installera ”sideload-appar”. Standardmiljön är dock en stängd Oculus-plattform där du endast kan ladda ner appar från Oculus själva. Oculus Go använder samma appbibliotek som Gear VR (med några undantag, t ex finns inte Minecraft ännu till Go), och det är ett snyggt och enkelt menysystem att navigera i, vare sig man vill ladda ner/öppna appar, använda den inbyggda browsern, eller se sin vänlista för att bjuda in kontakter till att spela tillsammans.

Vad kan man använda en Oculus Go till?

Vad använder man ett sånt här VR-headset till? De flesta tänker kanske i första hand på spel när de tänker på VR. Facebook är dock tydliga med att det inte är fokuset för Oculus Go. De trycker hårt på olika former av mediekonsumtion och social samvaro – antagligen för att de har sett att det är vad Gear VR överhängande har använts till. Kollar man runt på utbudet i Oculus Home så kan man dock hitta alla möjliga appar. Här kommer några förslag på vad du bör testa på din nya Oculus Go!

Transporteras till andra platser

Konsumera passiva upplevelser som kan vara verkliga och påhittade, i 360-film eller 3D-renderade. Du kan ta dig till natursköna destinationer, se känslostarkt dokumentärt material, och testa andra former av nyskapande storytelling. Några bra appar för detta är Within, Samsung VR och de olika produktionerna från The Guardian och Felix & Paul Studios.

Kolla på film

Med Oculus Go får du tillgång till en alldeles egen virtuell skärm större än IMAX. Netflix, Plex eller filmer som du själv lägger upp på det egna minnet (då behöver du koppla in ditt headset in i datorn med USB-sladd) – du väljer. Och om du har 3d-filmer så blir effekten minst lika bra som när du går på bio!

Oculus Go standalone

Spela enklare spel med full immersion

Om du har i åtanke att Go är en mobil enhet med en smartphoneprocessor och INTE en tung gaming-PC så finns det många bra spel att hitta! Vi har tidigare samlat ihop en hel del speltips för Gear VR, och då Oculus Go använder samma appbibliotek så gäller dessa rekommendationer även för Go. Kolla in! Det har också kommit ut många bra spel sedan våra tidigare artiklar, t ex måste vi nämna Virtual Virtual Reality, Republique VR och Zombie Gunship Raptor.

Träffa och socialisera med andra människor

Oculus Go social VR

Du kan uppleva riktiga digitala möten genom VR! Det är nåt som är värt att testa då det blir så mycket mer intimt och effektivt än t ex ett videosamtal – det känns ju som att ni verkligen befinner er i samma rum. Oculus har tre egna stora satsningar på detta med social VR för Oculus Go:

  • I Oculus Rooms kan du både chatta, spela brädspel, titta på videomaterial från Facebook och lyssna på musik tillsammans – eller använda som en ”lobby” för att synka upp om ni vill hoppa in i ett multiplayerspel för upp till 4 spelare.
  • Oculus Venues har nyligen börjat livesända olika sport-, musik- och standup-events som du kan kolla på i 180-format tillsammans med hundratals andra tittare i ett slags virtuell läktare. Det kan kännas konstigt att vara nära så många virtuella främlingar samtidigt, men du kan se på de andras avatarer om ni har gemensamma kontakter eller intressen så ni har något att prata om. Oculus Venues är väldigt lovande, det är dock synd att de flesta livesändningar hittills har ägt rum på ”bra tid för amerikanerna”, vilket betyder klockan 3 eller 4 på natten för oss svenskar…
  • Oculus TV är på väg som en dedikerad app där man tillsammans kan titta på innehåll från Netflix och andra källor som Hulu, Showtime, ESPN etc (dvs kanske mest Netflix som är intressant för oss i Sverige).

I de tre ovanstående apparna så använder du din Oculus-avatar, som går att ställa in så den liknar en tecknad version av dig – eller med ett helt annat utseende om du så föredrar! Dessutom finns Big Screen, Alt Space och vTime – några andra sociala appar där du också kan träffa nya människor.

Surfa runt på nätet helt ostört

I den inbyggda browsern kommer du åt Youtube (som numera också finns som dedikerad app), SVTplay och andra streamingsajter utan problem. Den har även stöd för WebVR, såklart. Jag har kollat min mail, Reddit och andra texttunga sajter, och med skärmkvalitén på Oculus Go är det inga problem att läsa text. Att skriva text med enhandspekande på virtuellt tangentbord är dock rätt jobbigt, så det rekommenderas inte.

Köpguide: Ska du köpa en Oculus Go?

För allmänheten: KÖP!

Om du har varit nyfiken på VR men inte riktigt vill köpa ett biffigt PC-system för mer än tiotusen kronor så rekommenderar vi Oculus Go. Om du äger ett ordentligt sådant VR-set redan så rekommenderar vi ÄNDÅ Oculus Go – du har troligen råd, och du kan nu hoppa in i VR helt utan friktion om du vill ägna dig åt mer avkopplande upplevelser (så kan du spara hardcore-gaming till din ”ordentliga” setup).

För ägare av Gear VR-kompatibel Samsung-telefon: kanske KÖP

En Gear VR går idag att få för några hundralappar, och när du väl har headsetet på dig så är det en nästan lika bra VR-upplevelse som Oculus Go. Kolla på nedanstående punkter och avgör själv om du hellre vill lägga lite mer pengar på Oculus Go!

Bättre än Gear VR:

  • Fixed Foveated Rendering vilket ger ungefär 25% bättre prestanda
  • upp till 72 hz vilket gör grafiken mjukare i rörelserna, samt förstärker ljuset/färgerna
  • Optiken!
  • Skärmen! (minus svärtan)
  • Du behöver inte använda telefonens batteri
  • Gör det enklare att ”slinka in i VR”.

Sämre än Gear VR:

  • Oculus Go har visst ljusläckage underifrån
  • Knepigt att använda extern lagring då det saknas plats för minneskort
  • Oculus Go saknar ”PhoneCast” som finns till Gear VR (åtminstone om du har Galaxy S8 eller bättre). Med PhoneCast kan du använda nästan alla Android-appar i en virtuell skärm inuti Gear VR.

För VR-entusiaster som bara vill ha det bästa och har en obegränsad budget: KÖP INTE

Om du tycker att det är slöseri med tid att ägna sig åt ”casual” VR så kan du skippa Oculus Go. En del VR-entusiaster tycker att VR utan positionsspårning (dvs du kan bara vrida på huvudet, inte förflytta din kropp i rummet i VR) är helt meningslöst, och för dem så är Oculus Go ”lika dåligt som vilken mobil-VR som helst”. Det är helt ok! Om du tillhör den kategorin kan du köpa ett gäng spel på Steam för pengarna istället.

Vad händer efter Oculus Go?

Standalone-segmentet hålls idag endast tillbaka av bristen på fri rörlighet för både huvud och händer. När det väl kommer så kommer det bara vara den råa prestandan och priset som skiljer highend PC-baserad VR åt. Oculus jobbar som bekant med att få ut ”Santa Cruz”, som uppfyller just detta. Många utvecklare då kommer kunna porta sina spel och upplevelser till mobilt format med bibehållet användarvärde (och mycket större potentiell marknad).

Dock är komponenterna som krävs för mobil 6dof-spårning rätt kostsamma, så priset på dessa enheter kommer vara högre (idag finns Lenovo Mirage Solo – c:a 4.500 kr – och Vive Focus – c:a 6.000 kr – släppta utomlands. De har 6dof-spårning, men då bara för huvudet och inte för handkontrollen).

Vi hoppas att intresset för ”så billig som möjligt men fortfarande tillräckligt bra VR” finns kvar. Vi tror att Oculus Go (och liknande entry-level VR) är här för att stanna!

Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!