Sverigesvepet Maj -VR som botar torgskräck, 360-graders film om ADHD och Vellinge bibliotek utformar VR-labb

Dags för Sverigesvepet igen!  VR-teknik  hjälper mot torg -och trängselskräck, riksförbundet Attention utformar VR-film om ADHD och Bublar Group utvecklar VR-simulator åt SJ. Det är ett axplock av alla de spännande case som vi den här veckan väljer att lyfta. 

Riksförbundet Attention gör 360-film om ADHD

Attention har i samarbete med Swedish Frame gjort 360 film om ADHD. Med filmen hoppas man att förståelsen för ADHD ska komma att öka på arbetsplatser.

Tunnelbaneskräck botas via VR-teknik

Patienter med torg- och trängselskräck  har med hjälp av VR-terapi kunnat vistas i för dem triggande miljöer som upplevts som antingen isolerande eller instängd. Det är vårdcentralen i Gustavsberg som testat VR-terapi med goda resultat.

Legotillverkare lockar ungdomar att vilja använda VR-teknik

Företaget Automatsvarvning från Gnosjö har fått sin första VR-simulator, som är framtagen av Stockholmsbaserade Models ink. VR-simulatorn ska visas på Dreamhack med syfte att locka ungdomar till att nyttja den nya tekniken.

pasted image 0 33

Upplev nutid och dåtid i VR

Gällivare stad har stora planer. Kommunen satsar på stor utbyggnad och framtidens Gällivare kan idag ses via VR-tekniken.  Den immersiva upplevelsen för stadens utformning invigdes av kommunalråden i Re-Form gallerian härom veckan.

Bublar Group gör VR-simulering åt SJ

Bublar Group utvecklar en VR-simulator för SJ till HTC Vive Pro eye, en teknik som möjliggör ögonspårning .Bakom tekniken runt ögonspårning
ligger svenska Tobii.

Biblioteket Vellinge satsar på senaste VR-tekniken

Biblioteket i Vellinge satsar på VR. Via VR-labbet får besökare chansen att uppleva det immersiva. Labbet som är till för alla VR-sugna besökare är ”tapetserat ” i Greenscreens. Det funkar bra för berättande och skapande verksamhet meddelar  Jons Elofsson som under längre tid har arbetat med projektet. Framöver planerar biblioteket bland annat Google Earth-utflykter med hjälp av VR.

pasted image 0 30

Sweco använder VR för att underlätta arbetet med ombyggnationer

I Umeå  ser man över avloppsreningsverk och slamavvattningen. På uppdrag av kommunala VA-bolaget Vakin ska Sweco ta fram VR-modeller för att underlätta för beslut av åtgärder i den fysiska miljön. .

VR-verktyg hyllas och utvecklare nomineras till prestigefyllt pris

I en pilotstudie på Sahlgrenska, har 15 personer som drabbats av cancer fått via VR-teknik besöka avdelningen för strålbehandling. VR-besöket gav hos personerna  större nyttovärde än det gav åt den grupp som utgick från vanliga kanaler. NU har utvecklarna för VR-verktyget nominerats till Vitalis stipendiet.

Videum VR beviljas medel för utveckling

Videum VR har av Kronoberg beviljats medel för att i en förstudie kartlägga intresset och behoven av VR och AR i regionen. 

pasted image 0 31

Skanska testar VR/AR för visualisering av Hisingsbron

Vid Hisingsbro i Göteborg är Skanska i full gång med att bygga ut och som stödverktyg använder de VR/AR. Genom att nyttja tekniken
kan företaget bland annat se till att undvika arbetsrelaterade olyckor. Dessutom sparar man tid och pengar. Tekniken ger goda förrättningar till att kunna utforma ett byggprojekt som i sin helhet är mer kvalitativt.  

pasted image 0 32

VR-tekniken tar Bingsjöstämman ut i Världen

Under en vecka 2018 var ett svensk/australiskt team och filmade, när några av världens bästa folk musiker samlades på en och samma plats, Bingsjö i Dalarna. Taemet mötte musiker i alla åldrar och kulturer. Med VR-filmen vill man spriad svensk folkmusik,kultur och historia till en bred international publik.

I det här axplocket väljer vi var fjärde vecka ut de hetase casen och nyheterna om VR/AR runtom i landet. Om du är mer intresserad av tillämpningarna för VR/AR så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!

Picture of Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!