VR Stockholm: din guide till VR-center, events, företag + mer

Allt immersivt i huvudstaden

Det kokar av aktivitet i VR-Stockholm! Det här är guiden för dig som är nyfiken på VR (och AR) i Stockholm, oavsett som konsument eller i professionellt syfte. Detta är ett spännande nytt teknikområde i en stad med ett starkt arv från gaming och teknik.

I denna guide visar vi dig:

  • VR-center/arkader där du kan testa tekniken
  • Butiker där du kan köpa VR
  • Företag som håller på med VR
  • VR-projekt och case som har körts i Stockholm
  • Events om VR du inte får missa

Innehåll

Testa VR på Stockholms VR-center (”VR-arkader”)

I Stockholm har nu ett gäng olika VR-center ploppat upp, något vi tycker är jättekul! Det är inte alla som har tillgång till dyr VR-utrustning hemma, och det finns dessutom upplevelser som kräver mer plats och ännu dyrare utrustning än vad som finns för konsumenten. VR-center eller “location-based VR” är ett bra sätt att göra riktigt häftig VR mer tillgängligt att testa på för ett bra pris. Är man i Stockholm eller bor där, och är nyfiken på VR, då finns det några ställen att besöka.

VR som företagsaktivitet? Immersivt kan ordna en VR-afterwork eller komma och lyfta er konferens, närvaro på mässa m m med ett stort utbud av upplevelser och VR-headsetmodeller, och inte minst vår unika expertis. Kolla in våra event-erbjudanden!

Läs mer: 7 anledningar att testa VR som företagsaktivitet

VREX, Bryggerivägen 16C

Har man vägarna förbi Bromma finns VR-centret VREX, där man får prova på VR med helkroppsspårning. Spelytan är imponerande 2 x 150 kvadratmeter.

Läs vår recension av VREX

”Free roam” – på VREX får du leka på en större yta än ”roomscale”!

Sthlm VR Center, Arenavägen 63

Bredvid Globen har nu Sthlm VR Center öppnat sin VR-arkad där du kan testa VR tillsammans med kompisarna eller som företagsaktivitet.

Inne i Globens shoppingcentrum hittar du Sthlm VR Center!


Ballbreaker, Lindhagensgatan 114

I Stockholm finns också populära BallBreaker som ligger i Stadshagen, där du och dina vänner kan spela VR och ha det trevligt. Varför inte ordna en VR-kamp efter jobbet eller i goda vänners lag.

VR-arena på JumpYard Nacka Forum, Forumvägen 12

Helt nyöppnat har vi VR för 3 spelare samtidigt på en yta av 100 kvm, på JumpYard i Nacka Forum. Ser jätteroligt ut!

Kommande VR-arkader: The Void, VR World, fler?

Det finns planer på ytterligare, VR-arkader i Stockholm. På Mall of Scandinavia kommer superhäftiga THE VOID slå upp dörrarna! Vi har inte närmare information om öppningsdatum osv, men håll ögonen öppna… Och tipsa oss gärna om du hör om fler VR-arkader i Stockholm.


Enterspace, Sveavägen 14 (NUMERA NERLAGT)

Är man i centrala Stockholm och vill prova en VR-upplevelse, då finns bland annat Enterspace, det påkostade VR-centret från Starbreeze på Sveavägen. Där kan man spela med vänner eller bara pröva en upplevelse för sig själv.
UPPDATERING September 2019: Tyvärr har Enterspace nu stängt verksamheten.

Läs vår recension av Enterspace

pasted image 0 14


Mission IX, Hamngatan 37 (NUMERA NERLAGT)

När man ändå är i närheten av Sveavägen, är det inte långt till nästa VR-center. MissionIX ligger i Gallerian. Där kan man bl a testa VR i ett så kallat green room, då det ser ut som att man är i VR-världen.
Uppdatering: Tyvärr har Mission IX också slängt in handduken för deras Stockholmsarkad.


Bonus: Tekniska Muséet

Tekniska Muséet pågår den fantastiska utställningen Play Beyond Play, och där finns det massor av spännande VR att testa. Där går det även att boka in tid för att få leka med en Hololens!

Bonus 2: BrainStorm Reality (VR-gym), Gustav Adolfs torg 16

Nyöppnade BrainStorm Reality låter dig träna på ett nytt sätt med konditionsmaskiner som är synkade med VR-upplevelser så du kan få upp pulsen samtidigt som du befinner dig under vattnet, i djungeln eller i olika sagomiljöer. Träning har aldrig varit så roligt!

LÄS MER: Brain Storm Reality startar Sveriges första VR-gym

Butiker i Stockholm där du kan köpa VR

När man har varit och provat VR, och känt vilken WOW-upplevelse det är… då kan det var bra att veta var man kan köpa sig ett VR-headset. Går du till en butik finns chansen att klämma och känna, och kanske t o m prova på en demostation innan du köper. Idag finns det VR-headset hos de flesta elektronikkedjor och butiker. Du kan alltid prova ett besök på dessa ställen:

Innan du bestämmer dig för vad du ska köpa – kolla in vår guide till alla VR-glasögon på marknaden

VR-events i Stockholm

Är man nyfiken och vill få mer kunskap om vad som händer på Stockholms VR-karta, då finns det en del evenemang att besöka. På återkommande basis finns det tre olika events som du bör känna till: Immersive Open House, Stockholm VR Meetup och VR Sci Fest.

Här hittar du också referat på andra VR-relaterade events. Såklart vill vi på denna sektion även presentera ett ständigt uppdaterat kalendarium över vad som är på g! Tipsa oss gärna så vi kan hålla andra ajour!

Immersive Open House

Niclas Johansson på Immersive Open House, ett viktigt event för VR Stockholm


Vårt egna återkommande event för allmänheten! På Immersive Open House fokuserar vi på hur tekniken används, och varje event har olika teman såsom storytelling, social impact, enterprise/industry, gaming, etc. Förutom att lyssna på inspirerande talare får man testa den nyaste tekniken och mingla med både nybörjare och proffs!

Stockholm VR Meetup

Stockholm VR Meetup, populära lokala event för VR/AR-utvecklare


För den som är mer tekniskt intresserad av VR och AR så är Stockholm VR Meetup rätt event. Det riktar sig främst till den som redan är i branschen eller verkligen vill in, och på scenen hör man oftast utvecklare som delar tekniska detaljer från sina produktioner.

VR Sci Fest

En gång om året äger VR Sci Fest – världens största festival för VR och vetenskap rum på KTH i Stockholm. Förra året kom över 5.000 deltagare! Under festivalen kan man både lyssna på presentationer från talare och partners i världsklass och vara med i olika VR-labb och workshops där man verkligen får komma in i hur VR-tekniken kan användas i praktiken. I år har festivalen det spännande temat “Serious Games”. Och VR Sci Fest är dessutom helt GRATIS. Don’t miss it.

Nytt: ”VR Hack Night”

Detta är ett roligt nytt initiativ från några glada VR-nybörjare (men duktiga web/app-programmerare). De har startat facebookgruppen ”VR the people” som ses varannan vecka för att jobba med sina VR-hobbyprojekt under avslappnade former. Både hackare och icke hackare kan hänga och umgås med VR som tema, vare sig man vill lära sig mer om programmering eller har en konkret fundering på ett VR-projekt

Andra VR-relaterade events i Stockholm

  • Konferensen VR i Äldrevården anordnades i Södertälje hösten 2018. Vi på Immersivt var partner och talare, och alla föreläsningar finns inspelade för den som är intresserad av ämnet.
konferens VR i äldreomsorgen, del av VR Stockholm

VR/AR-case i Stockholm

Det är alltid roligt när VR (eller AR) används till nytta i olika tillämpningar utanför spelvärlden. I Stockholm har vi haft en hel del uppmärksammade case av företag och organisationer som har använt VR/AR i olika syften. Här kommer några exempel!

pasted image 0 17
  • IMRSV Studios använder immersiv teknik för att underlätta och hjälpa företag inom byggindustrin. Bland annat har de hjälpt företagen SSAB och Pythagoras med att visualisera olika projekt i byggbranschen
  • Även inom mäklarbranschen används VR som ett komplement. Genom VR kan kunden scanna av lägenheter/ hus, för att sedan välja ut några få att se i verkligheten. På så sätt gör Mäklarhuset i Stockholm VR-visning mer effektiv.
pasted image 0 13

VR-bolag och entreprenörsprofiler i Stockholm

Sverige och Stockholm har talanger i världens absoluta toppskikt när det gäller spel, design och teknik. Många av dessa talanger satsar nu på VR/AR, och många spännande företag har startat i Stockholm de senaste åren. Här kommer några:

Warpin Media

Två starka kvinnliga profiler inom VR/AR-branschen är Caroline Roth och Emma Ridderstad, som gått ihop och startat techbyrån Warpin Media. Sedermera har Caroline gått vidare till andra utmaningar och teamet har förstärkts med många nya talanger (inte minst Eva Kindlundh som har skrivit en del för Immersivt). Warpin Media har gjort samarbete med H&M och Magic Leap.

pasted image 0 22

LÄS MER: Här är listan på alla svenska VR- och AR-företag!

Vobling

Vobling är Stockholms mest väletablerade rena VR/AR-byrå. I början av 2018 köpte Vobling upp RayVR där Anders Ribbing, Cecilia Beck-friis och Per Åström har utvecklat produkter och tjänster inom VR/AR. Genom köpet förstärker Vobling sin position inom VR/AR.

Sedan dess har Vobling nu gått och blivit uppköpta av Bublar Group, och på så sätt blivit en ännu starkare spelare.

pasted image 0 19

Cortopia Group (Beyond Frames)

Tunga spelveteraner skapade Cortopia Studios som en spin-off från computer vision-bolaget Univrses. Det har nu blivit en bolagsgrupp där även Zenz VR (som ligger bakom VR-spelet HordeZ) ingår, och moderbolaget Beyond Frames är nyligen listade på börsen.

Läs mer: Recension av toppspelet Wands

Fast Travel Games

pasted image 0 23

I Stockholm finns också duktiga spelutvecklarna, Fast travel Games, med grundarna Oskar Burman, Kristoffer Benjaminsson och Erik Odeldahl, som har släppt VR-spelet Apex Construct .

Läs mer: Vi testar Apex Construct

Resolution Games

pasted image 0 12

Även spelstudion Resolution Games, med CTO Martin Vilcans som medgrundare tillsammans med CEO Tommy Palm (tidigare på King), har gjort flera populära speltitlar inom VR, till exempel Angry Birds.  

Lyssna på vår intervju med både Resolution + Fast Travel i samma avsnitt av VR-podden

Brainstorm Reality

Hur får man ungdomar att lämna mobilen och sätta sig på en träningscykel? Det har kanske entreprenörerna Brainstorm reality svaret på, som startar egen gymkedja med fokus på VR och träning.

Antler Studios (f d Svrvive)

Denna studio som är både uppstickare och veteran i VR-Stockholm har nyligen styrt om från VR till AR

Univrses

Univrses jobbar med en av de viktiga komponenterna för både VR och AR (såväl som andra tillämpningar), nämligen spårning av position genom kameradata.

Lyssna på vår intervju med Univrses grundare Ricky Helgesson i VR-podden)

Alla VR-företag i Stockholm

Du hittar många flera VR-bolag i denna lista skapad av Joseph Michael. Vi kommer komplettera denna sektion med en egen uppdaterad lista som kommer vara så komplett som möjligt – en hel del spännande VR-bolag har startat i Stockholm bara under den senaste tiden, och några som vi har skrivit om tidigare har försvunnit.

Detta är bara starten i vår bevakning av allt vad gäller VR och Stockholm! Saknar du något? Vill du bidra till guiden på något sätt? Lämna en kommentar, eller pinga oss på facebook, twitter eller annat sätt!

Picture of Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!